Освобождават се от такса собствениците, които кастрират домашните си кучета

03 Юни 2021 | 12:53
0 коментара
Общество

На 17 юни ще бъде второто заседание на Съвета за сътрудничество, сформиран в рамките на общата Стратегията за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и контролът при отглеждането на домашни любимци на територията на Община Благоевград. Съветът ще се събира веднъж месечно, за да планира конкретните мерки и сроковете за тяхното изпълнение, предвидени в Плана към Програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на общината. Това е първата по рода си подобна структура в Благоевград, в която участват представители на местната власт, гражданското общество, институции и ветеринари.

Според експерта и заместник-председател на Съвета за сътрудничество Явор Гечев, очакванията от дейността на тази структура са високи, но има и доста скептицизъмв обществото, защото проблемът е болезнен и с години не е решаван, а кредитът на доверие към институциите е доста занижен.

„Но, от друга страна, моделът, който прилага Община Благоевград, е добър. За мен е огромна чест, че бях поканен в този съвет и това е признание за моята работа през последните години, затова поемам ангажимента това нещо да сработи“ – коментира за Радио Благоевград Явор Гечев, един от водещите експерти в страната по прилагане на европейски и международни практики и норми в сферата на защита на животните. Според него, гаранция за успешността на модела е и участието на юристи в него.

Съгласно Плана за дейността на Съвета за 2021 година, до края на годината трябва да се изгради площадка за разхождане на кучета в кв. Еленово, да се ремонтира съществуващата такава в Парк Бачиново, да се въведе електронна система за регистрация на домашните и безстопанствени кучета, да се разработят програми и да се обучат доброволци, да се създаде специализиран сайт и не на последно място.

Първата мярка, която ще бъде приложена е преброяване на домашните кучета, защото те са основният източник на бездомните. След това ще бъдат преброени и безстопанствените кучета, ще се направи анализ на информацията и за тяхната популация. Не на последно място, трябва да се прилага контрол на собствениците на домашни кучета, както и да се подпомогне тяхната кастрация.

„Собствениците, които кастрират домашните си любимци ще бъдат освободени от таксата, която трябва да плащат в размер на 130 лева. Идеята на тази такса е, не да бъде уред за тормоз на хората или принудително средство да ги изоставят, а стимул за отговорно отглеждане на домашните кучета. Законът наистина дава тази възможност, ако домашният любимец бъде кастриран, собственикът да бъде освободен от тази такса. Има общини като Перник, където този модел работи“ – уточни Явор Гечев, според когото, има и стимули, но и принудителни мерки в Закона за изпълнението на дейността.

Всички тези добри практики ще бъдат реализирани със съвместните усилия на общинското ръководство, експертите, ветеринарите, институциите в лицето на Българската агенция по безопасност на храните и местните доброволци./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP