Осветиха нов параклис в Полена, три храма посрещнаха миряни за Илинден

21 Юли 2023 | 09:44
0 коментара
Култура
Благоевград
Осветиха нов параклис в Полена, три храма посрещнаха миряни за Илинден

Няма храм в България, който да не почита паметта на св. пророк Илия - един от най-великите старозаветни праведници. 

Днес четири храма в Градево, Полена, Брежани и Сухострел отслужиха празнични литургии и раздадоха курбани - за здраве и благоденствие.

Илинден е най-големият празник на село Градево, а храмът „Св. Илия“ е един от най – старите молитвени домове в симитлийското, построен през 1847 година. Днес в стария храм се отслужи празнична литургия и се благослови курбан - за здраве. Съборът на селото ще се състои в събота с празничната програма и специалното участие на Кинче Вълчева.

Миряни се събраха в местността "Ширината" на село Полена, където се намира старото оброчище на св. пророк Илия, за да осветят нов параклис, носещ името на светеца. Курбан за здраве дадоха Васил и Василка Заекови.

Божият храм в село Сухострел, построен през 90-те години, посрещна миряни, за да почетат св. Илия. Потомци разказват, че на това свято са намерени свети мощи и според пророчицата Ванга са на роднини на св. Илия.  

Десетки потомци и гости се събраха днес и в местността Присадна на село Брежани за храмовия празник на параклиса "Св. Пророк Илия".Традиционно и тази година, храмът, изграден  и поддържан от Йордан Серафимов и неговото семейство, посрещна миряни, почитащи най-големия летен християнски празник. 

Добавете Вашия коментар

TOP