Остър сблъсък в ОбС-Благоевград заради договора за управление на Специализираната болница за активно лечение на онкологично болни „Св. Мина“

01 Ноември 2021 | 06:58
0 коментара
Общество
Остър сблъсък в ОбС-Благоевград заради договора за управление на Специализираната болница за активно лечение на онкологично болни  Св. Мина

С 28 гласа „за”, 6 „против” и 1 „въздържал се” общинските съветници в Благоевград прекратиха договора за управление на управителя на Специализираната болница за активно лечение на онкологично болни „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев. Със същото гласуване те назначиха временно, до провеждане на конкурс за мястото, колегата си в ОбС д-р Теодор Велчев, който до момента бе редови хирург в здравното заведение.

„Против” гласуваха съветниците от БСП Иван Станчев и д-р Владимир Пандев, Соня Ставрева и Лилия Мечева от МК „Зелените-Воля” и двама от общо 6-имата съветници на ГЕРБ – Кирил Илиев и Красимир Роячки. Групата на ГЕРБ даде и единствения въздържал се в лицето на Евгени Бибов.

Кадровата рокада се превърна в една от най-горещите точки на последната сесия за месец октомври. Тон за дебатите даде Л. Мечева, която предложи д-р Георгиев, чийто договор за управление изтече на 14.09.2021 г., да остане на поста до конкурса с мотив, че в настоящата сложна пандемична обстановка нагнетяване допълнително на напрежение не е нужно. Съветниците гласуваха „против“. Предложението точката да се отложи за по-късен час, за да може да се покани д-р Георгиев на изслушване, също беше отхвърлено, тъй като междувременно той се появи на сесията и по покана на съветниците взе думата.

В изказването на болничния управител прозвуча обида от предложението на кмета, с когото, както обясни, били в добри отношения до момента, в който Илко Стоянов му предложил съпругата на д-р Георгиев – д-р Елина Смилкова, да оглави бившия Тубдиспансер. Георгиев отговорил на кмета, че е редно офертата да стане не през него, а лично между двамата, и отношенията им се влошили.

Веднага след изказването си д-р Георгиев напусна сесията с обяснението, че го чакат болните с Ковид в „Св. Мина“, които не се интересували кой управлява здравното заведение, а как ги лекуват.

Напрежението достигна връхната си точка обаче, когато д-р Вл. Пандев поиска от градоначалника да обясни защо точно иска смяната на Георгиев с Велчев, какви са конкретно кметските идеи за бъдещето на онкоболницата, която до момента се справя много добре, какви нови отделения смята Стоянов да разкрива в здравното заведение и откъде ще вземе кадри, при условие че Благоевград е единственият областен център в страната без триажен кабинет точно поради липса на лекари.

Подхвърленият от Илко Стоянов коментар към д-р Пандев, че ползва заседателната зала на ОбС за предизборна кампания, взриви окончателно червения съветник, който заплаши кмета със съд. Наложи се други съветници да усмиряват д-р Пандев, след което гласуването мина бързо.

При това положение вчерашната сесия беше последна с участието на д-р Теодор Вълчев. Според ЗМСМА съветникът от „Глас народен“ няма право да е едновременно и управител на общинско здравно заведение, и съветник. Следващият по брой преференции в листата на партията от местните избори през 2019 г. е Асен Кайнакчиев-Гопата. Той има частен бизнес, преди години работеше в строителния отдел на общината и бе един от най-върлите привърженици на Илко Стоянов в предизборната му кампания, като дори се говореше, че Стоянов го е харесал за заместник-кмет по строителството.

Предстои Общинската избирателна комисия да освободи от съветническия пост д-р Т. Велчев и да назначи на негово място А. Кайнакчиев, което най-вероятно ще стане следващата седмица.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP