Остър сблъсък на сесия за обстановката с разпространението на епидемията в Сандански

06 Ноември 2020 | 19:29
0 коментара
Общество

Доклад за Ковид обстановката пред местния парламент в Сандански бяха призовани да направят управителят на МБАЛ “Югозападна болница” д-р Илия Тонев и д-р Атанас Кочев, началник на филиала на РЗИ. Двамата присъстваха на заседанието по настояване на съветника от РЗС Яне Янев, който поиска да представят актуална и точна информация колко са заразените, какъв е капацитетът на болницата в Сандански с легловата база, кадровото обезпечаване с лекарския и медицинския екип, какво е финансовото състояние на болницата и т.н. 

Ето какво отговори д-р Ил. Тонев: „Само един лекар се отзова на призивите ни и дойде да работи в болницата. С вързани ръце сме за набиране на персонал. 99 души са настанени в болницата с пневмонии и с Ковид. Има възможност да бъдат разкрити още 29 легла. Все още имаме резерв, като 8 легла могат да бъдат разкрити в очно отделение и 28 в неврологично за прием на заразени. В болницата в Петрич базата е почти празна, там може един етаж да бъде преобразуван и да се настаняват болни от коронавирус”, обясни д-р Тонев.

Яне Янев попита има ли вариант в Сандански да бъде разкрита полева болница. Д-р Тонев поясни, че на този етап все още не е на дневен ред разкриване на полева болница в Сандански или Петрич.

Кметът Атанас Стоянов, който е председател на щаба в община Сандански, подкрепи позицията на д-р Тонев. „Ние сме в постоянна връзка с болницата. Ситуацията в община Сандански, меко казано, е сложна и тежка и в доболничната, и в болничната помощ. Тенденцията е към увеличаване на положителните резултати . Затова апелирам към по-строги и рестриктивни мерки. От вчера взехме решение за удължаване с още 10 дни на мерките в община Сандански, т.е. до 14 ноември. Продължава да се ограничава посещението в Дома на културата, провеждането на спортни, културни и развлекателни дейности, забраняват се сватби, кръщенета, фирмени банкети и тържества. В постоянен контакт сме с управителите на общинските дружества за обезпечаване на държавните и общински структури. Не се спира нормалното функциониране на общината”, каза кметът Ат. Стоянов.

Съветникът Снежана Стоянова попита д-р Ил. Тонев дали ще се предприемат мерки за затваряне на училища, детски градини за 2-3 седмици и как директорите на училища установяват, че родител или техен близък е заразен с Ковид или е под карантина, дали е правен анализ откъде тръгва огнището в общината? 

Д-р Кочев отговори, че основната цел е да се спазват мерките, отговорни са учителите, когато се обади родител, че детето е контактно и се ограничава, назначава се карантина. „Има подчертана отговорност от страна на директори, учители и жителите в общината”, каза д-р Кочев.

Съветникът Явор Аргиров зададе въпрос какво е финансовото състояние на болницата и как общината ще я подпомага в тази криза. „Предстои изготвяне на бюджета на общината за 2021 г. и сега е време да заложим финансова помощ”,призова Аргиров.

Д-р Тонев каза, че болницата не може да се справи сама финансово, защото се закупуват лекарства, консумативи и материали за предпазване на персонала, като разходите за това в рамките на пандемията са скочили с 10 процента. „С дарителска кампания получихме 100 000 лева и закупихме апарат. По клинични пътеки има голямо намаление от средствата по здравна каса. Обещаните през август по 1200 лева по клинична пътека за коронавируса не се случиха реално. Болницата ще има необходимост от допълнително финансиране през следващата година”, категорично заяви своята позиция д-р Тонев.

Съветникът Стоян Стоев поиска отговор от д-р Кочев какъв е процентът на тестваните лица с Ковид, колко са заразени и колко от тях са излекувани до момента.

Д-р Кочев заяви, че не разполага с тази информация, а към 4 ноември заразените са 10 в Сандански, 1 в Плоски, 2-ма в Катунци и 1 в община Струмяни.

„В момента ситуацията в община Петрич е по-сериозна със заболелите, сравнено с община Сандански”, каза кметът Ат. Стоянов.

На коренно противоположно мнение бе съветникът д-р Илина Никова, която изрази собствената си позиция от гледна точка на общопрактикуващ лекар. „Тази бройка, която съобщавате, не е реална, в практиката при мен от 20 пациенти 80 процента се оказват заразени, а вие съобщавате за общо 15 заразени. Причината хората да не се тестват е финансова, един тест е 120 лева, а бързият е 40 лева, хората отказват да се тестват поради липса на средства. Реалната картина е много по-различна. Аз имам цели семейства, които са заразени и се лекуват по телефона. Критично е състоянието с медицинския персонал, и те работят на ръба. Това е смешно с тези 15 заразени, които обявявате, д-р Кочев”, опонира д-р Никова.

Тя допълни, че ситуацията е ескалирала, когато започнаха учебните занятия от 15 септември. На въпроса на д-р Никова, ако се затвори неврологичното отделение, къде да търсят помощ хората с такива проблеми, д-р Ил. Тонев уточни, че ако се наложи, неврологично отделение ще се преустрои в Ковид отделение. „Липсата на кадри е проблемът в болницата, а не болничните легла”, смята д-р Тонев. „Болницата разполага на този етап с 3 интубатора и очаква още 3 да бъдат доставени от Министерството на здравеопазването, а в петричката болница има 4”, обясни той. 

Съветникът Яне Янев направи свое съобщение на ситуацията: „Това, което чух от страна на РЗИ и от общопрактивущ лекар, са две противоположности. Д-р Никова-Харискова обявява, че болните са много повече от така обявените от д-р Кочев. Къде е истината? Настоявам за провеждане на среща с общопрактикуващите лекари и да се изясни това разминаване. Тези 15 заразени са много, много далеч от истината, каквато представят лекарите от извънболничната помощ. От една страна, д-р Кочев казва, че сме в добра светлина, а от друга – д-р Никова казва, че не сме и че заразените са много повече”, изрази недоумение Янев.

Кметът Ат. Стоянов призова да не се разделят лекарите на две категории – на болнична и доболнична помощ. „Самата система е направена така, че да има болнична и доболнична помощ. Аз съм за широко обсъждане на проблема с Ковид и да се излезе с решение за опазване на здравето на хората”.

Д-р Кочев контрира д-р Никова, като посочи, че не трябва да се хвърлят едни числа и проценти на база посетили лекарските кабинети. Това е на база на справка и цифри на точно изследваните с тестове. „Истината е много деликатна”, заключи д-р Кочев. в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP