Остър, но възпитан сблъсък между Асен Василев, Каримански, Тома Биков и Костадинов в “Панорама”

24 Септември 2022 | 08:04
0 коментара
Политика
Остър, но възпитан сблъсък между Асен Василев, Каримански, Тома Биков и Костадинов в  Панорама”

Разгорещен, но възпитан политически дебат наблюдаваха тази вечер зрителите в предаването „Панорама“ по БНТ. В него участваха Асен Василев от ПП, Тома Биков от ГЕРБ, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Любомир Каримански от ИТН, Драгомир Стойнев от БСП и Надежда Йорданова от ДБ.

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов размени остри реплики със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев относно доставките на газ. Тома Биков "наля масло в огъня" с твърдение за извършена сделка за 30% по-скъпия внос на руски газ през посредници.

Темата за войната в Украйна също сблъска позициите на политиците.

"България трябва да формулира позиция, която е изцяло българска. Ние смятаме, че трябва максимално бързо да свърши войната и да гарантира целостта на Украйна. Не може да имаме военен конфликт, който да позволи една държава да се разпарчетоса", заяви Асен Василев.

Костадин Костадинов заяви: "Чухме господин Василев, че не било редно да се разпарчетосва държава, но това се случи преди 20 години в съседна Сърбия. Тогава България отново "помогна", давайки своето въздушно пространство за самолетите на НАТО. И тогава, и сега се демонстрира двоен стандарт. Най-добрата позиция, която сме заявили, е не да изнасяме оръжие за Украйна, а да поставим въпроса за българското малцинство в Украйна, което е много голямо. Там българи изчезват всекидневно! Там украинската власт очевидно ги елиминира. Защо не отидете на място и не проверите?! Нашата роля трябваше да бъде посредническа, защото и Русия, и Украйна за нас са братски държави".

"НАТО е защитен съюз, няма как да поиска от България да изпрати войски в Украйна. Ако погледнем всичките държави около Русия, в които има война - Армения, Азербайджан, Грузия... всички тези държави не са членки на НАТО. В останалите - Литва, Латвия, Естония няма война, защото НАТО е един щит. Това и гарантира, че в България война няма да има", опита се да го репликира Асен Василев.

Любомир Каримански не се стърпя: "Забравихме, че мирът не е даденост и че той трябва да се отстоява всеки ден. Уроците, които така и не си извадихме във времето - че когато Меркел се прегръщаше с Путин не направихме нищо да бъдем малко по-предпазливи в отношенията си с Русия. Руският народ видимо не застава зад Путин. Ние трябва да застанем наистина на страната на руския народ и ако искаме той да бъде независим, трябва да сме на негова страна, а не на страната на един диктатор".

Тома Биков бе категоричен: "След десетина дни няма да се явяваме на "Мис Свят" и да се борим за световния мир, нито ще влезем в руския парламент, за да се борим за бъдещето на руския народ. На 400 км нагоре в момента атакуват АЕЦ "Запорожие" и рискът тя да бъде засегната, съвсем не е сплашване. През последните няколко месеца България нямаше никаква позиция по това и то е заради една изкуствено сглобена коалиция, която не беше подготвена със своя геополитическа позиция. Бих попитал госпожа Нинова кой "подклажда" износа на оръжие, както тя твърди? Питам също -ще имаме ли изобщо някаква линия или ще останем встрани от този конфликт, който няма да свърши утре и не върви към добро".

"Трябва да имаме нетрадиционни решения. Едно от тях е да разговаряме със страни от арабския свят за проучване на газови находища и за сключване на договори с 10-годишен хоризонт", отбеляза Каримански.

Асен Василев защити позицията на правителството, от което бе част: "България към момента се оправя без "Газпром". Оттук нататък като договор имаме 1 млрд. с Азербайджан, който от 1 юли започнахме да получаваме в пълен обем. Танкерите щяха да ни добавят още 1 млрд. И още 1 млрд . предстоеше да се търси от южен газов коридор - Азербайджан, Туркменистан, от редица северноафрикански държави като Египет. Отделно през България могат да минат 20 кубика към Централна и Югоизточна Европа. Азерският газ е много евтин".

Каримански го прекъсна: "Без дългосрочни договори не стават нещата. Има различни механизми".

Костадин Костадинов заяви, че инфлационната спирала е резултат от изострената криза, а тя на свой ред - "поощрена" от санкциите срещу Русия и престъпните действия на българското правителство. „Инфлацията в нашата страна е породена или затова, че не се вземаха адекватни решения или защото се вземаха такива, които изостряха кризата. Той определи действията на правителство като престъпни, най-вече по отношение на газа“,

"Цените са проблем на всички български граждани. А инфлацията при нас е по-висока, защото сме по-бедни. Цената, която плащаме за ток, вода, са много по-голям дял от "кошницата", заяви Асен Василев и добави, че бизнесът трябва да бъде компенсиран и да се помогне със социален пакет "хората да преминат през зимата" - вдигане на пенсиите, на минималната работна заплата, за да може хората да имат по-високи доходи.

Каримански го прекъсна: "Учудвам се как с толкова много невярна информация, да не кажа и друго, се спекулира в кампанията ви. Първото - раздаваха се пари на калпак - и за фирми, които имат нужда, и за фирми, които нямат нужда... Това, което вие сте предложили, няма нищо общо с подоходна политика. ПП няма нищо в програмата си, свързано с подоходната политика. И откъде намерихте 121 гласа, за да лъжете хората, че сте направили безплатни детските градини например?!".

 

Надежда Йорданова се намеси, като заяви, че "инфлацията се дължала на войната, предизвикана от Путин". "Не можем да избягаме от този факт", заяви тя и заговори за съдебна реформа и нулева търпимост към корупцията.

По темата за бъдещето на страната Костадин Костадинов заяви: "На 2 октомври отиваме на референдум, а не на избори - за да решим дали да продължим да бъдем американска колония".

"Докато ГЕРБ не се почисти, докато не тръгне правосъдната система не изчисти ГЕРБ като партия, ние няма да си партнираме и аз призовавам всички тук да се присъединят към това", заяви гордо Асен Василев.

Стойнев се обади: "Ние също няма да си партнираме".

 

Тома Биков заяви: "Никой не разговаря с вас. Слава Богу, няма да имате глас в следващия парламент. Никакви варианти като форма не бива да изключваме десетина дни преди изборите. Защото възможно най-лошият вариант е да отидем на избори през март. Първото нещо е да бъде избрано правителство, но изборът на правителство, както видяхме, само по себе си не решава политическата криза. Защото може да се направи един нов политически Франкенщайн и да отидем на нови извънредни избори".

 

В края на дебата Костадинов заяви, че България трябва да изгради нормални отношения с Русия, за да има сигурни енергийни доставки, без идеология. "Ние няма да вземем участие във войната в Украйна", заяви той.

Тома Биков заяви: България няма как да избяга от историята. Както каза Гари Каспаров: "ГЕРБ е единствената партия, която е на правилната страна в историята".

Асен Василев отбеляза: "Господин Биков, Гари Каспаров може да е съгласен с ГЕРБ, българският народ не. Ние ще се борим за едно стабилно правителство, което да продължи социалната политика и равнопоставеността ни като партньор на ЕС и НАТО. Страните, господин Костадинов, които не са в НАТО, са във война".

Драгомир Стойнов заяви, че БСП ще е основният гарант за градивна социална политика.

Надежда Йорданова заяви на свой ред: "ДБ показа, че може да формулира и налага на дневен ред важни за българските общество въпроси".

 

Каримански отбеляза, че ИТН ще подкрепи капиталово българския бизнес и това е една от основните цели на партията му.снимка:Novini.bg

Добавете Вашия коментар

TOP