ОСТАВКИ В МВР: Вътрешният министър бил на кино, докато полицаи и футболни фенове се биха в София

17 Ноември 2023 | 12:02
1 коментара
Общество
България
ОСТАВКИ В МВР: Вътрешният министър бил на кино, докато полицаи и футболни фенове се биха в София
Вътрешният министър Калин Стоянов е бил на кино по време на тежките сблъсъци между полицаи и футболни фенове, последвали протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) и президента му Борислав Михайлов. Това разкри днес премиерът Николай Денков, след като от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) поискаха оставката на вътрешния министър.

При сблъсъците снощи около Националния стадион „Васил Левски“ униформени бяха замеряни с камъни и бутилки, фенове запалиха полицейски бус и няколко контейнера за смет. След това обаче бяха публикувани записи на полицаи, които нахлуват в заведение и бият посетители с палки, на човек, който е налаган също с палки от трима полицаи, докато безпомощно лежи на земята, както и на маскирани униформени, опитващи да предизвикат заградена от тях група протестиращи. Денков каза, че заради грешките в планирането и организацията на събитието вчера е уволнил зам. - вътрешния министър Стоян Темалакиев, но ще реши дали да иска и оставката на Калин Стоянов след разговор с вицепремиера Мария Габриел. По-рано днес съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че искат оставката на МВР-шефа Калин Стоянов, защото гледките от снощи са недопустими.

„Не може хора да бъдат пребивани по заведения и затова вътрешният министър трябва да понесе своята отговорност“, каза Петков, но добави, че и президентът на БФС Борислав Михайлов „трябва да си отива максимално бързо“. „Цялата българска общественост видя снощи жестокостта на определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност“, каза и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.,пише лекс.бг

Междувременно пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на новия кмет на София Васил Терзиев, на спортния министър Димитър Илиев и на Борислав Михайлов. „След толкова кръв, иди си“, написа в профила си във Фейсбук Борисов по адрес на Михайлов още снощи. „А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият – не ставате! Поемете отговорност! “, атакува лидерът на ГЕРБ и кмета на София.

Според него министър Илиев също трябва да напусне поста си, защото е нагнетявал напрежението в последните дни. „Заради един, да не го нарека Борислав Михайлов с най-обидните думи, в София се проля кръв и Терзиев го разреши това нещо. Вследствие на което, тези провокации нямаше как да се подминат. И най-интересното е, че в 7. 30, когато София гори, получавам имейл за среща от кмета на София. В 7. 30 – вместо да си гледа града, той ми пише имейл„, заяви днес пък Борисов.

„Кога кметът на София при всички протести досега е поемала отговорност за организацията на обществения ред, за да търсим отговорност сега от кмет на три дни, който дори не е назначил екип. Това се прави във взаимодействие с МВР, основната отговорност е на МВР. Стоим зад българските полицаи, когато си вършат работата, посочи политикът“, отговори му пък другият съпредседател на ДБ Христо Иванов. Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев реагира с пост във Фейсбук: „Не мога да си спомня кога за протест в София отговорност е носила Фандъкова – при боя на колоните на МС, пръскането със спрей около НС или в „Нощта на белия автобус“?

Бърза оставка на МВР министъра и разследване на насилието на полицаи над протестиращи. Оставка и на Боби Михайлов, превърнал се в „този невероятен, този фантастичен“ провал на футбола в България„, написа Ивайло Мирчев. Междувременно от СДВР дадоха пресконференция днес, на която обявиха, че без реакцията им снощи е щяло да има жертви в София, а относно записите с насилие от страна на полицаите, от МВР казаха, че ще бъде извършена проверка и при установяване на виновни, ще понесат дисциплинарна отговорност. „Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество в центъра, на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат много невинни граждани и журналисти„, каза началникът на столичната полиция Любомир Николов.

Заместникът му Стефан Иванов акцентира на „безпрецедентната агресия“, която са проявили протестиращите и добави, че градът е щял да пламне. От СДВР съобщиха, че са били арестувани 33 души.

Добавени коментари

Атанас публикува:
18 Ноември 2023 | 08:47
А полицаите биячи няма ли да бъдат подведени под отговорност?

Добавете Вашия коментар

TOP