Оставиха без разглеждане жалбата срещу сметката за местните данъци и такси

14 Февруари 2024 | 10:12
1 коментара
Общество
Благоевград
Оставиха без разглеждане жалбата срещу сметката за местните данъци и такси

Административен съд – Благоевград отказа да разгледа жалбата на Емил Радев, Людмила Манова, Надежда Войнова-Басмаджиева и Първолета Евтимова срещу решение №31 от заседанието на Общински съвет на 29.12.2023 г. за одобряване на план-сметка за дейностите по чл. 66 от Закона за местните данъци и такси.

Съдия Саша Алексова счете жалбата за недопустима и прекрати делото в тази част с мотива, че решението не е индивидуален административен акт, а е част от приетото изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград.

Промяната бе приета с решение №32 на същата общинска сесия, което тримата жалбоподатели също оспорват като нищожно, незаконосъобразно, немотивирано и необосновано.

В жалбата се навеждат доводи, че не е спазен срокът за обществена консултация на проекта на наредбата, нарушено е правото на участие на заинтересованите страни в производството по издаване на акта.

Определението за прекратяване по отношение на решение №31 подлежи на обжалване пред ВАС и след произнасяне на върховните магистрати предстои да бъде разгледано делото по отношение на оспорените промени в наредбата.

Припомняме, че предложението за повишаване на местните данъци и такси бе направено от кмета Методи Байкушев и бе прокарано на последната сесия за 2023 г. с гласовете на 25-има съветници.

Те решиха такса смет да се вдигне от 2,1 на 2,5 промила, данък сгради да се увеличи от 1,9 на 2,5 промила върху данъчната оценка, а данъкът за придобито имущество да скочи от 2,4 на 3 процента от оценката на прехвърленото имущество.

Със същото мнозинство бяха повишени и цените на таксиметровите услуги, като дневна тарифа за 1 км пробег бе определена от 0,99 лв. до 1,30 лв, а нощната от 1,19 лв до 1,40 лв. Управителят на „Мега шанс – М“ Спас Калаузки обжалва пред Административен съд решение №36 от заседанието на Общински съвет на 29.12.2023 г., с което са определени минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници и броя на таксиметровите автомобили, които да работят на територията на община Благоевград.\struma.bg

Добавени коментари

мале мале публикува:
14 Февруари 2024 | 11:18
Абе тая група граждании, защо не отидоха при адвокат, който да им каже какво и как може да се направи?? Ама нали у тая държава всеки разбира от футбол, политика и право,, а и от здраве...

Добавете Вашия коментар

TOP