Оставаме без български картофи, ако няма субсидиране

16 Февруари 2022 | 16:59
0 коментара
Бизнес
Оставаме без български картофи, ако няма субсидиране

Българските картофопроизводителите остават без субсидиране от държавата. За това алармира председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков в студиото на Bulgaria on air. По думите му, без тази основна помощ, от бранша няма как да оцелеят.

“Ще настояваме за субсидия. Когато сме на европейския пазар, където останалите страни членки получават субсидии, е нелогично ние да нямаме. Това, което сме изчислили в момента като финансова подкрепа на декар, е между 250 – 350 лв. и разбира се, е срещу задължението да произвеждаме“, обясни той.

Според Джиков в момента се произвежда безработица в селските и планинските райони. А това бездействие през последните 2 години относно воденето на преговори с ЕС, заличава зеленчукопроизводството у нас, заяви Джиков. Той подчерта, че 2300 земеделски производители и техните семейства, както и около 8000 работници, пряко свързани и участващи в този процес, догодина ще останат безработни.

“Ние сме диалогични, но сме готови и за стачни действия. Искаме на първо място да разберем кой е основният виновник за тези действия“, отбеляза Джиков.

Добавете Вашия коментар

TOP