Оспорват във ВАС решение за касиран кметски вот в Струмяни

28 Декември 2023 | 15:37
0 коментара
Политика
Благоевград
Оспорват във ВАС решение за касиран кметски вот в Струмяни

Казус с касиран от АС-Благоевград кметски вот решават върховните магистрати.

Емил Илиев - управник на санданското село Струмяни, оспорва постановеното решение. Очаква дата във ВАС за разглеждане на делото, потвърди той за Еновина. Административният акт бе постановен след жалба на Радослав Пецанов от ГЕРБ, който бе конкурент на Емил Илиев в проведените избори на 29 октомври.

Припомняме, че благоевградските магистрати извършиха оглед и проверка на избирателните списъци в две секционни избирателни комисии и преброяване на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три секции на територията на община Струмяни. При съдебната ревизия в СИК №6 бяха установени 11 гласоподаватели, отчетени без ЕГН, документ за самоличност и положен подпис и четирима с липсващ подпис. Съдът констатира и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10, отчетени за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат отбелязани като недействителни. Съдът счете, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на избирателите.

Съдът взе предвид, че Емил Илиев е обявен за избран за кмет на Струмяни с получени, според протоколите на ОИК, с 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, отчетени неправилно за Емил Илиев. За 15 броя бюлетини не може да се установи наличие на гласували хора, с оглед липсата на отразяване на тези лица в избирателните списъци. Не може да бъде определено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от кандидатите за кмет са разпределени, поради което изборът става неопределяем.

Добавете Вашия коментар

TOP