Османи за македонския клуб в Благоевград: Няма да е от полза за двете държави

28 Октомври 2022 | 13:14
0 коментара
Общество
Османи за македонския клуб в Благоевград: Няма да е от полза за двете държави

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи няма да присъства на отварянето на клуба на македонската общност в Благоевград в неделя. Това заяви самият той на днешния брифинг, тъй като нито този клуб, нито българските, които се откриват в Македония, са от полза за македонската общност в България или за българската в Македония.

Според него, нито откриването на клубовете в Охрид и Битоля, нито откриването на клуба в Благоевград ще стимулират развитието на добросъседските отношения между двете държави. Тази негова позиция е подкрепена и от информацията за това кой финансира клуба в Благоевград. Този факт води до заключението, че този процес не може да служи за насърчаване на македонската общност, на интересите на македонските граждани там, на отношенията между двете страни и на добросъседството.

„Когато разбрах кой финансира клуба, ми стана ясно. Това е фондация от Канада, която има интернет страница и ако видите позициите спрямо държавата, спрямо нейните стратегически интереси, ще видите, че не е от полза на тези стратегически интереси и не очаквам да бъде от полза за гражданите и за отношенията между двете държави. Фактът, че това сдружение финансира този клуб, за мен е достатъчен, за да оценя, че тази инициатива няма добри намерения”, каза Османи.

Според външния министър, не бива да се позволява на някого да отклонява дневния ред в името на политически и партийни интереси и отбеляза, че откриването на такива клубове и в двете страни за момента може да задоволи някакви чувства, но това не е дългосрочно решение.

Той подчерта, че отношенията между София и Скопие трябва да вървят в нормалния коловоз в духа на приятелство.

„Полагането на първия камък за железопътната линия със София ще допринесе много повече за македонците в България и българите в Северна Македония, отколкото това състезание на клубове, което не отчита чувствителността на момента и няма добри намерения”, каза Османи.

Първият човек на македонската дипломация подчерта, че гражданите и тук, и в България имат абсолютното право да откриват клубове, но съгласно законите – нещо, което е посочил и на българския премиер.

„Случилото се в Охрид е против всякакви интереси на българската общност. Нямам двойни стандарти, но на дневен ред трябва да се върнат нормалните добросъседски отношения, които са в духа на приятелството”, каза Османи.

Той обяви, че в следващите дни или седмици ще замине за София, за да преговаря с управляващите там за активизиране на работата на работните групи и за налагане на конструктивен дневен ред. Османи подчерта още, че въпреки всички проблеми, за първи път с България е постигнат стокообмен от над един милиард евро.
Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP