Осма Златна топка за Меси

31 Октомври 2023 | 09:08
0 коментара
Спорт
Благоевград
Осма Златна топка за Меси

Суперзвездата на Интер Маями - Лионел Меси спечели приза "Златната топка". Той получи най-престижната индивидуална награда във футбола на специална церемония в Париж от не кой да е, а именно от съсобственика на "розовите" Дейвид Бекъм.

Сред основните причини за триумфа на нападателя е спечеленото с националния тим на Аржентина на световно първенство в Катар в края на миналата година. На Мондиала той се превърна и в най-полезния играч за своя отбор, което не остана незабелязано и от гласувалите 100 журналисти от 100 държави в 67-ата церемония за определяне на носителя на "Златна топка". 

Меси вкара 20 гола и направи 20 асистенции за Пари Сен Жермен, с който стигна до шампионската титла на Франция.

Иначе негови подгласници останаха Ерлинг Халанд (Манчестър Сити), Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен) и Кевин де Бройне (Манчестър Сити). 

Най-добър вратар през изминалия сезон е Емилиано Мартинес, съотборник на Меси в състава на Аржентина и страж на английския Астън Вила. Джуд Белингам (Борусия Дортмунд, Реал Мадрид и Англия) е номер 1 при младите играчи до 20 години и получи приза "Копа", докато Айтана Бонмати (Барселона и Испания) стана победителка при жените. Тя получи наградата от тенис величието Новак Джокович. Бонмати се справи в конкуренцията на Сам Кър (Челси и Австралия) и Салма Парауело (Барселона, Испания).

Винисиус Жуниор (Реал Мадрид и Бразилия) спечели хуманитарната награда "Сократес", благодарение на неговия институт в родината му, който подпомага образованието. 

Ерлинг Холанд триумфира с наградата за голмайстор на сезона на името на германската легенда Герд Мюлер. Норвежкият нападател е с 52 гола във всимки турнири и с основна заслуга за спечеления от Манчестър Сити "требъл" - титла във Висшата лига на Англия, купа на Футболната асоциация и Шампионска лига.

Топ 10 в класацията за "Златната топка" при мъжете допълват: 5. Родри (Манчестър Сити и Испания), 6. Винисиус Жуниор (Реал Мадрид и Бразилия), 7. Хулиан Алварес (Манчестър Сити и Аржентина), 8. Виктор Осимен (Наполи и Нигерия), 9. Бернардо Силва (Манчестър Сити и Португалия) и 10. Лука Модрич (Реал Мадрид и Хърватия). 

Наградата на "Франс Футбол" е учредена през 1956 година от тогавашния главен редактор на списанието Габриел Ано, а първи победител е Стенли Матюс (Англия). Първоначално за този приз бяха номинирани единствено европейски футболисти. Но от 1995 година промяната в регламента означаваше, че "Златната топка" може да бъде връчвана на футболист от каквато и да е националност, но трябва да играе за европейски отбор. От 2007 година беше направена още една промяна - статуетката може да има притежател от каквато и да е националност и играещ където и да е по света.

В периода 2010-2015 година призът на "Франс Футбол" беше обединен с този на Световната федерация по футбол (ФИФА), но от 2016-а наградите отново са две. През 2020 година връчване на наградата за първи път в историята не се състоя заради пандемията от коронавирус. Последната промяна пък гласеше, че постиженията са калкулират в рамките на една календарна година, но вече е за един спортно-състезателен сезон, който започва от юни и приключва пак юни, но на следващата година. Класацията се определя след журналистическо гласуване. Пет пъти е носител на отличието е Кристиано Роналдо, който не е номиниран за първи път от 2003 година. По три пъти Топката е била в ръцете на Мишел Платини (Франция) и нидерландците Йохан Кройф и Марко ван Бастен. България също има своята "Златна топка" в лицето на Христо Стоичков през 1994 година. 

Добавете Вашия коментар

TOP