Още топли летни дни и вечери, в които Община Благоевград и партньори предлагат на жители и гости следните събития

01 Август 2022 | 17:57
0 коментара
Култура
Още топли летни дни и вечери, в които Община Благоевград и партньори предлагат на жители и гости следните събития

Всеки понеделник, сряда и петък от 14:00 до 16:00 часа в Детския отдел на Регионалната библиотека са организираните занимания по четене.

Всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 часа в Детския отдел на Регионалната библиотека са заниманията по рисуване „Рисувам, забавлявам се“.

Всеки петък от 10:00 до 13:00 часа в Градската градина ще бъде отворена лятната читалня „Книжки-самоходки“. Книги и списания от Регионалната библиотека „Димитър Талев“ ще бъдат предоставяни за четене в парка.

И през месец август продължава Лятната занималня за деца от предучилщна и начална училищна възраст, организирана от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

На 2 август Благоевград ще почете 119-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Панахида в двора на черквата „Въведение Богородично“ ще почете паметта на загиналите във въстанието, начален час 09:30. От 10:00 часа е ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев на пл. „Македония“.

В петъчната вечер на 5 август Благоевград отново ще танцува в ритъма на латиното. Часът и мястото са известни – 20:00 часа на Моста на влюбените.

Регионалната библиотека са подготвили и специални събития за възрастните си читатели. На 8 август от 17:00 часа в Библиоклуба е срещата-разговор по повод 35 години от идването на Дипломатическия корпус в Благоевград, а на 9 август, от 11:00 часа в Заемната за възрастни ще бъде открита изложба на най-предпочитаните от читателите книги и автори, посочени чрез анкета. На 30 август от 15:30 часа е презентацията на тема „ 140 години от рождението на Ичко Бойчев“.

На 12 август отбелязваме Международния ден на младостта. Такъв ден не е за пропускане. Затова Община Благоевград организира спортни занимания и игри за деца и юноши в парк Бачиново. Началният час е 08:00.

На 16 август, от 17:30 часа в зала „Временни изложби“ на Регионалния исторически музей ще бъде открита колекционерската изложба на Калин Грънчаров. Зрителите ще се запознаят с културата в изготвянето на изделия от керамика и дърво. Ще се представят събрани образци с произход от няколко континента – Европа, Азия, Африка, Америка.

В топлите летни вечери какво по-хубаво от лятно кино на открито?! Очаквайте две прожекции на култови български филми в парк „Македония“. На 17 август от 21:00 часа – филма „В сърцето на машината“, а на 18 август от 21:00 часа „Петя на моята Петя“. За прожекциите ще дойдат и обичани български актьори участници в лентите.

Градската художествена галерия е подготвила две изложби през месец август – в малката зала на 26 август от 18:00 часа ще се открие изложба живописна Илияна Тошева от град Сандански, а в голямата зала на 30 август ще се открие юбилейната изложба живопис на Богомил Благоев от град Перник. Събитието е в 18:00 часа.

В края на август, когато от всеки селски двор се носи аромат на печени чушки, идва ред на един „вкусен“ фестивал – ФЕСТИВАЛ НА ЛЮТЕНИЦИТА. На 27 август в село Логодаж ще бъдат приготвени на място най-вкусните лютеници, които ще ни напомнят за онзи чуден вкус на детство и безгрижие. Заповядайте да намажете и вие.

В последния ден на август – 31-ви, от 10:00 часа, пред бюст-паметника на Тодор Александров ще бъдат положени цветя по повод 98 години от смъртта на революционера.

Добавете Вашия коментар

TOP