Осем години „лишаване от свобода“ за побой и грабеж на мобилен телефон в гр. Дупница

20 Май 2023 | 16:28
0 коментара
Криминално
Кюстендил
Осем години  лишаване от свобода  за побой и грабеж на мобилен телефон в гр. Дупница

Окръжна прокуратура - Кюстендил постигна осъдителна присъда по дело за грабеж с подсъдимия Л.Д. (на 42 години), привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1 и чл. 29, ал. 1, б. "а" и "б" от НК, извършено от него при условията на опасен рецидив.

Подсъдимият Л.Д. е многократно осъждан.

Около полунощ на 21.12.2022 г. 11-класничката Д.С. се прибирала вкъщи по ул. "Свети Георги" в гр. Дупница, когато била настигната от непознат. Мъжът я попитал за цигара и тя му услужила. Въпреки нежеланието й да контактува с него той продължил да я следва и да й говори. Неочаквано хванал я за шията, съборил я на земята и започнал да й нанася юмручни удари в лицето. Отнел мобилния й телефон и побягнал.

Пострадалата била прегледана от лекар и оставена под наблюдение в болница.

В хода на разследването са били иззети записи от камери за видеонаблюдение в района на местопроизшествието.

Извършителят на грабежа е бил установен и задържан. Известният с множество криминалистически регистрации и присъди Л.Д. е признал за вината си, като е заявил, че бил под въздействието на алкохол.

Съдебното производство се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Кюстендил. С оглед разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс първоначално наложеното от съда наказание "лишаване от свобода" за срок от 12 години е редуцирано с 1/3 - до 8 години "лишаване от свобода". Подсъдимият Л.Д. следва да го изтърпи при първоначален "строг" режим. Понастоящем той е с потвърдена от съда мярка за неотклонение "задържане под стража".

Осъдителната присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Добавете Вашия коментар

TOP