Орлетата се облизват за 101 000 евро от УЕФА, молбите на отцепниците от Пиринско в лагера на Бербатов за амнистия отиват в коша

07 Декември 2022 | 08:35
0 коментара
Спорт
Орлетата се облизват за 101 000 евро от УЕФА, молбите на отцепниците от Пиринско в лагера на Бербатов за амнистия отиват в коша

Орлетата се облизват за 101 000 евро от УЕФА, генерирани от участието на българските отбори в миналогодишното издание на европейските клубни турнири. Това са парите, които всеки тим от нашенския елит ще прибере по т.нар. програма „Солидарност“ на евроцентралата. Решението за разпределение поравно взе вчера на последното си за годината заседание Изпълнителният комитет на БФС. По 35 000 евро се полагат на „Беласица“, „Струмска слава“ и останалите състави от втория ешелон, бюджетът на аматьорите от четирите Трети лиги набъбва с около 3400 евро. Общата сума, която ще бъде изплатена на клубовете, възлиза на над 2 млн. евро. За отцепниците от Пиринско и от другите региони в страната, преминали на страната на Димитър Бербатов в опита му да седне в креслото на Борислав Михайлов, амнистия няма да има и молбите за възстановяване на членството им в съюза отиват в коша. Изпълкомът гласува за закупуването на футболни топки за участниците в ППЛ, ВПЛ и третодивизионниците. Приета бе и 4-годишна стратегия за развитие на женския футбол за периода 2023-2026 г., разработена със съдействието на експерти от УЕФА. По силата на подготвения проектодоговор за телевизионно излъчване на двубои от първенството на дамите от догодина благоевградските фенове ще могат да гледат на живо мачовете на съгражданките от „Пирин“ и „Спортика“, както и на другите техни съпернички.

По идея на Българската професионална футболна лига бе прието увеличаване броя на играчите, записани в протокола на футболните срещи, от 18 на 20, считано от началото на пролетния дял на настоящата кампания. Предложението е внесено след консултация с всички професионални футболни клубове и е базирано на общоприетите практики в Европа и в света. Простата аритметика сочи, че след промяната резервните състезатели, вписани в тимовия лист, вече ще са 9, а не седем, както беше досега. Дисциплинарната комисия на БФС прокара корекции на глобите за провинения, както следва – санкциите във Втора лига ще се равняват на 50 процента от тези в елита, а в третия ешелон и юношеските групи се редуцират до 25 на сто в сравнение с ВПЛ.

Узаконени бяха промени в Правилника за национално клубно лицензиране, в Правилника за статута на футболистите и в Правилника за договорите и трансферите на футболистите. Утвърден проект за актуализиран бюджет за 2023 г., както и спортният календар за следващите 12 месеца. Мина без обструкции отчетът за изпълнението на бюджета за отминаващата година. Отпускат се финансови средства за подпомагане на лечението на бившите национали Златко Янков и Красимир Чавдаров. По повод предстоящия 100-годишен юбилей от създаването на Българската федерация по футбол, чийто правоприемник е БФС, ИК избра състав на комитет за организацията на честванията на вековния юбилей със съпредседатели президента на БФС Борислав Михайлов и министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

СТОЙЧО СТОИЦОВ Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP