Оркестър на Камерна опера Благоевград представят „Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт”

08 Март 2022 | 17:16
0 коментара
Култура
Оркестър на Камерна опера Благоевград представят  Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт”

На 11. март 2022 г. Камерна опера Благоевград ще представи на гражданите и гостите на Благоевград ОПЕРНО–СИМФОНИЧНИЯ КОНЦЕРТ „Вечер с Волфганг Амадеус МОЦАРТ”. Солист – пианист в този концерт ще бъде нашият съгражданин Симеон Гошев. Той ще изпълни концерт за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503, съпроводен от оркестъра на Камерна опера. На 10. февруари 2022 г. Симеон Гошев изпълни концерта със Симфониета Враца, където беше поканен да гостува. Прекрасно е, че ще музицираме със Симеон Гошев от Благоевград, един млад човек, който е израснал в нашия град, а сега се развива и преуспява в Австрия и концертира по много европейски сцени.
Концертът за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503 е завършен на 04.12.1786 г. Моцарт си е изградил похвалния навик да пише конкретни дати на завършване на своите ръкописи. Той е последен от трите концерта в До Мажор и е признат за един от най-големите шедьоври на Моцарт в концертния жанр. Пише общо 27 концерта, като в цифрата не са включени 3 концерта върху теми от Йохан Кристиян Бах. С тях общата бройка става 30.
Оперната част от концерта ще включва арии и дуети от оперите „Дон Жуан“, „Така правят всички“ и „Сватбата на Фигаро“, изпълнени от солистите на Камерна опера – Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Венера Мелеки и Георги Димитров.
Оркестърът на Камерна опера Благоевград ще изпълни увертюрата към операта „Дон Жуан” от В.А. Моцарт с концертмайстор Стоил Богданов и диригент Красимир Топалов.

„…Симеон Гошев е пианист, който потапя слушателя в своя невидим свят…“ – „ Музикални хоризонти“
Съвременната музика, и в частност българското клавирно творчество, заема важно място не само в репертоара на пианиста Симеон Гошев, но и в неговото израстване и съзряване като музикант. Този интерес е събуден още в най-ранна възраст от неговия баща – композитора Йордан Гошев, чиито произведения често са част от концертите и рециталите на младия български пианист.
Интересът на пианиста към композициите на ХХ и ХХI век е многостранен – освен тяхното трайно присъствие в неговите концертни програми и записи, през 2021г. той защитава докторат върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Симеон Гошев е роден през 1990г. в Благоевград, България. Лауреат е на множество национални и международни конкурси по пиано: носител е на голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена през 2019г., втора награда на международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019г., две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Брно, Чехия през 2017г. и много други.
Младият български пианист завършва музикалното си образование с отличие в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, където учи при световноизвестни пианисти като Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн, а от октомври 2021г. Симеон Гошев е част от елитния преподавателски екип на клавирната катедра на университета.
Симеон Гошев концертира активно в цяла Европа не само като солист, но и с множество камерни ансамбли. Реализирал е записи за БНР, БНТ, Австрийското национално радио и Баварското радио. От 2020 той е артист на световноизвестната марка пиана Bösendorfer.

Добавете Вашия коментар

TOP