Организират кръгла маса за местенето на находките в древното римско селище край Благоевград

03 Януари 2019 | 11:57
0 коментара
Общество

Три от най-ценните археологически обекти на древното римско селище край Благоевград вече са консервирани. Надеждно зазимени са църквата, банята и гробницата.

“Притеснителното е, че консервацията е направена само на трите големи обекта, а не на всички. Когато се дава разрешението от Министерството на културата, то се издава въз основа на проект, бюджет и заложени дейности. Една от дейностите е консервиране, но никъде не се казва какво ще се консервира или поне аз нямам такава информация”, коментира пред Дарик Лазар Андреев, представител на Инициативния комитет за съхранение на древното селище.

Той допълни, че до месец ще организират кръгла маса с представители на всички институции, които имат отношение към обекта, за да се обсъди къде ще бъдат преместени църквата, гробницата и банята. Според него, по този въпрос няма достатъчно яснота и дискусията ще има за задача да изясни точно този въпрос.

След това ще се пристъпи към преместване на находките, които в момента се намират на трасето на строящата се автомагистрала „Струма”, в землището на селата Покровник и Зелен дол. Целта е да се съхранят, като се преместят двайсетина метра от магистралното трасе и да се експонират като музей на открито.

Добавете Вашия коментар

TOP