Бившият премиер и финансов министър от времето на тройната коалиция Пламен Орешарски се кандидатира за президент на изборите на 6 ноември.

Днес той е подал документите за регистрация в Централната избирателна комисия, съобщи в. „24 часа”.

Орешарски е издигнат от инициативен комитет, като за негов вицепрезидент се готви Данаил Папазов, който беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от май 2013 г. до август 2014 г.

ЦИК ще се произнесе за регистрацията на кандидат-президентската двойка в близките дни, след като бъдат прегледани внесените от инициативния комитет документи.

Правителството на Орешарски управлява от т 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г. с подкрепата на БСП и ДПС. Краткият мандат остана в историята с множество скандали, сред които опитът за назначаване на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС и фалитът на Корпоративна търговска банка.

Пламен Орешарски пое властта след предсрочното оттегляне на Бойко Борисов и подаде оставка на фона на най-продължителните обществени протести в най-новата българска история.

За периода на управлението на Пламен Орешарски брутният външен държавен дълг на България нарасна с 1,6 милиарда евро или с 50%. При това без да се включват средствата, изхарчени за изплащане на застрахованите депозити в КТБ.

В същото време бюджетът премина от излишък от 45 млн. лв. към края на май 2013 г. към дефицит от 1276 млн. лв. към края на август 2014 г.