Оранжево вино ще е напитката на 2017

16 Януари 2017 | 10:08
0 коментара
Любопитно
Оранжево вино ще е напитката на 2017
Характерния си цвят и вкус получава от ферментацията на гроздовата ципа, понякога заедно със семките и стъблата

Освежаващо като бяло вино, но с наситеността на червеното, оранжевото вино се радва на все по-голяма популярност и се очертава да се превърне в напитката на 2017 г.

Заради цвета иметo „оранжево вино“ дава Дейвид Харви, английски търговец на вино, който през 2004 г. търгува с такова в Италия. Въпреки това то няма нищо общо с портокалите или други цитруси.

Характерния си нюанс и вкус получава от ферментацията на гроздовата ципа, понякога заедно и със семките и стъблата. Ципите може да останат във виното между седмица и година, за да може бялото вино да придобие наситен кехлибарен цвят. Именно заради него много от почитателите на вина все още се изумяват, че алкохолката им напитка прилича на студен чай, а някои дори мислят, че е разваленa. Всъщност това е бяло вино, направено по технологията на червеното.

orange-vino
В България три изби правят оранжево вино, в малки серии – винарна Боровица, изба Николаево и Вила Мелник

Престоят на ципата във виното променя не само цвета, но и вкуса и аромата. В получената напитка има повече танини, тя е с по-плътен и по-сух вкус.

Наричано още „четвъртото вино“, то бързо придоби популярност по света. Лондонският Ritz добави 5 оранжеви вина към своята висококачествена селекция с 800 вина Livre du Vin.

Производството на оранжевите вина има вековна традиция, идваща от Грузия и Армения. В последните години технологията се пренесе в Италия и много бързо доби популятност и се превърна в мода.

Българските любители на вина могат да се насладят и у нас на кехлибарената течност. В страната ни три изби правят оранжево вино, в малки серии – винарна Боровица произвежда „Orange Garden“ шардоне, изба Николаево предлага „Росиди“ също от шардоне и Вила Мелник изкушава с „Orange wine“ от керацуда и совиньон блан.
 
Оранжево вино произвеждат и в редица други страни – Франция, САЩ, Германия, Нова Зеландия, Хърватия и т.н.
източник:Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP