Опозицията в БСП не събра кворум за заседание на Национлания съвет

29 Август 2020 | 18:07
3 коментара
Политика

Опозицията в БСП не събра кворум за заседание на Национлания съвет.

Това се случва в разгара на вътрешно-партийната кампания за пряк избор за лидер на БСП.

 

В 11:45 или 45 минути след обявеното от 1/3 от членовете на НС на БСП начало на пленум, не се е събрал необходимият кворум от 93 души.

Събрали са се само 85 членове, списъкът е прибран в деловодството.

 

Заседанието е нелигитимно.

 

 Сбирката не е постигнала консенсус. "Изпокарахме се", разказаха  депутати. Някои от водачите на вътрешната опозиция поискали всички да излязат и да се снимат пред сградата на "Позитано" 20 и да поискат дружно оставката на Нинова. Това възмутило останалите, някои напуснали  гневни срещата - уж ни викате за Конституцията, а пак за оставки говорите, заявили те и си тръгнали.
"Пучът и този път не се състоя", казаха пред Епицентър. БГ ядосани членове на НС, които били извикани на пожар, за да направят кворум.


Припомняме, че вътрешната опозиця в БСП се опита да свика заседание на пленума на партията днес въпреки, че Владимир Москов ясно обяви вчера, че няма решение на Изпълнителното бюро за свикване на заседание и предложи то да се проведе преди конгреса на партията.

 

С нарочно писмо до всички членове на Националния съвет на БСП Москов категорично се обяви  срещу провеждане на заседание на Националния съвет на партията на 29 август.


В писмото Москов изяснява причините поради, които няма да се проведе на 29 август исканият пленум от опозиционерите в партията, с което призовава членовете на съвета да не идват на заседанието. 

Москов подчертава също, че няма решение на Изпълнителното бюро на БСП за свикване на пленум за 29 автуст, с което реално се делегитимира неговото провеждане. 

С този си ход вътрешната опозиция в БСП прави пореден опит да взриви предстоящия пряк вот за председател, коментират членове на висшето ръководство. 

„Най-лесно е да се поддадем на противопоставянето, но то ще има пагубни последствия за партията”, категоричен е Москов и предлага НС на БСП да проведе заседание преди 50-я конгрес на партията, който е насрочен за 26 септември. А всички противоречия в партията да се решат на конгреса. 

От писмото до социалистите става ясно, че и самият Москов няма да отиде на исканото от вътрешната опозиция заседание на 29 август

 

Един от участниците в днешното заседание -Красимир Янков заяви, че целта била да бъдат приети позиции по актуалната политическа обстановка - нещо, което, по думите му, ръководството на БСП не прави:

“Това не се прави срещу личност, това се прави в името на хилядите членове на партията. Те очакват от БСП да функционира, да не е блокирано, очакват БСП да има позиция по важните теми, които се диктуват от обществените процеси“.

 

Тъй като не е събран необходимият кворум за приемане на решения, се очаква само да бъдат изразени позиции.

 

Ще бъде изразена позиция в защита на действащата конституция и против предложението на ГЕРБ за нов основен закон. Отново ще бъде поискана оставката на правителството и ще бъде отправен призив за участие в антиправителствените протесите.

 

Според Сергей Станишев е необяснимо защо три месеца в ситуация, в която цялата страна ври и кипи, бюрото не свиква пленума на БСП.

Събралите се днес социалисти на "Позитано" 20 са разтревожени, че все още няма списъци на членовете на партията, които ще избират председател. “Списъци няма. Кампанията вече е опорочена, до медиите има достъп само един кандидат”, заяви Валери Жаблянов.

Петима са общо кандидатите за председател на партията. Изборът трябва да се проведе на 12 септември.Eпицентър

Добавени коментари

ДА публикува:
30 Август 2020 | 15:43
Жалки червени педали, които мислят само за далавеерите си с ГЕРБ.
5дз публикува:
30 Август 2020 | 12:22
Със себе си не могат да се оправят, тръгнали правителство да бутат и да управляват :)
БСПГЕРБ публикува:
29 Август 2020 | 18:34
Когато си тръгнаха всички медии Сергей Станишев и Кирил Добрев се опитват да фалшифицират Заседанието започна с 85 човека вместо необходимите 93 Сергей Станишев и Кирил Добрев се опитват да фалшифицират кворума на свиканото от 1/3 от членовете заседание на НС на БСП. Дописват като присъстващи хора,които не участват в заседанието. Възмутени ,някой от включилите се в заседанието се канят да напуснат залата и споделят че са били подведени за днешното заседание. Очаквали да се вземат решение за поведението на БСП спрямо политическата обстановка а се оказало че участват във вътрешнопартиен преврат

Добавете Вашия коментар

TOP