Опитна противоракова терапия контролира, а не унищожава туморите

25 Февруари 2016 | 06:12
0 коментара
Общество
Опитна противоракова терапия контролира, а не унищожава туморите

Радикален подход при лечението на рак, който държи туморите под контрол вместо да ги унищожава напълно, може да се окаже по-ефективен от конвенционалните терапии, заявяват учени, цитирани от The Guardian, цитиран от "Фокус". Концепцията се базира на 150-годишната теория на еволюцията на Чарлс Дарвин и разглежда туморите като екосистеми от различни клетки, които могат да се манипулират, за да не растат неконтролирано.

Методът е експериментален и е тестван само върху мишки, но успешни опити върху хора биха могли да доведат до коренна промяна на противораковите терапии. Новият подход предвижда пациентите да живеят с тумори, които периодично се изследват и държат под контрол с помощта на малки дози медикаменти.

В основата на традиционното лечене стои идеята, че за пациентите е най-добре, когато бъдат унищожени максимален брой злокачествени клетки в телата им. Туморите обаче са сбор от различни клетки и някои от тях са по-устойчиви спрямо лекарства от други. След химиотерапевтичен курс резистентните клетки остават незасегнати. Освободени от съседните клетки, те могат бързо да се развият и да надделеят след края на лечението.

Учени в САЩ са се запитали какво би се случило, ако противораковите препарати се използват, за да се свият туморите, без да се разрушават различните клетки вътре в тях. Надеждата е била, че оцелелите ракови клетки ще спрат по-агресивните, устойчиви към медикаменти клетки. В публикация в журнала Science Translational Medicine Робърт Гейтънби от Раковия център “Ейч Лий Мофит” в Тампа, щата Флорида, описва как екипът му е тествал идеята с вид химиотерапевтично лекарство върху мишки с две различни форми на рак на гърдата. Оказало се, че новата стратегия е по-ефективна от стандартната терапия.

Добавете Вашия коментар

TOP