Опасно време в петък: Интензивни валежи и гръмотевични бури

16 Юни 2023 | 07:29
0 коментара
Общество
България
Опасно време в петък: Интензивни валежи и гръмотевични бури

За опасно време в България в петък предупреждават синоптиците на НИМХ. 

На много места в западната половина от страната в периода 16-18 юни ще има значителни по количество, временно интензивни валежи. Очакват се сумарни количества на валежите, надхвърлящи 100 л/м2, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Карта на опасните явления
Карта на опасните явленияИзточник: НИМХ

В петък за девет области на страната са издадени предупредителни оранжеви кодове. Те са обявени за областите: Видин, Монтана, Враца, София, София област, Ловеч, Габрово, Перник, Пазарджик. 

През нощта срещу петък валежите в Западна България ще продължат и ще се усилят. В Северозападна България и в планинските райони се очакват локални значителни количества, се съобщава в седмичната прогноза на НИМХ за времето у нас от 16 до 21 юни. Тя е подготвена от дежурния синоптик Анастасия Стойчева от отдела "Прогнози на времето" в НИМХ.

В петък през деня, главно над западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд - и гръмотевични бури. В Северозападна България, в Западния и в Централния Предбалкан ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 литра на квадратен метър. В източните райони, където ще бъде предимно слънчево, вятърът ще е от югоизток, а в западната част от страната ще се ориентира от северозапад, ще бъде слаб до умерен. Температурите ще са в широки граници: от 18-20 градуса в Западна България до 28-30 градуса в Източна България. 

През почивните дни и в източните райони ще има валежи, придружени с гръмотевици. Остава с повишена вероятност за интензивни явления и градушки на повече места в страната, а количествата в събота, главно в Рило-Родопската област и в Подбалканските котловинни полета, ще достигат и надхвърлят 50-70 литра на квадратен метър. 

Температурите в събота ще останат в широки граници, в неделя ще се понижат и на изток, и максималните температури в страната ще са предимно между 21 и 26 градуса. 

През първата половина от новата седмица ще настъпва бавно подобрение на времето, но в понеделник и вторник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и за гръмотевици, главно в източните, през втория ден след обяд и в планинските райони. Ще има повече слънчеви часове в Западна България. Температурите ще започнат да се повишават и към сряда максималните - ще са между 28 и 33 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.

Източник: НИМХ/БТА/ Димитрина Ветова

Добавете Вашия коментар

TOP