Опасно време в 15 области на страната, къде ще вали сняг

23 Януари 2022 | 09:54
0 коментара
Общество
Опасно време в 15 области на страната, къде ще вали сняг

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и студено време с отрицателни дневни температури.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Предупредителен жълт код за силен вятър е в сила за областите:

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Пловдив, Пазарджик и София Област. Там прогнозата е силен северозападен вятър с пориви до 20 m/s.

А предупредителен жълт код за ниски температури е в сила за областите: 

Перник, София, Кюстендил, Търговище и Разград. Там прогнозата е за студено време с отрицателни дневни температури.

Предупредителен жълт код има и за Бургас-море

Вълнение на морето южно от Бургас 3-4 бала.

Ето и останалата прогноза за времето:

Времето остава ветровито и студено, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, цитирани от БТА.

Преди обяд облачността ще е разкъсана, след обяд - по-често значителна и на места ще превалява сняг. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и в източните райони - и временно силен северозападен вятър и ще нахлува още студен въздух. Минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса, в отделни котловини - до минус 12, а максималните - предимно между минус 3 и 2 градуса. В София минимална температура около минус 8, максимална - около минус 4 градуса.

Черно море

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна. Ще духа умерен и временно силен вятър от север-северозапад. Максимални температури на въздуха: 0 - 3 градуса. Температурата на морската вода е 7 - 8 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Планините

Над планините облачността ще е значителна и на много места ще превалява слаб сняг. Остава ветровито със силен до бурен вятър от север-северозапад. По планинските проходи ще има виелици и навявания. Ще бъде студено, с максимална температура на височина 1200 метра около минус 9, на 2000 метра - около минус 16 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е близко до средното за месеца.

Понеделник

В началото на следващата седмица от север-североизток ще нахлуе още една порция студен въздух. Ще бъде предимно облачно, на места, повече в планините и планинските райони, с превалявания от сняг. Дневните температури ще остават под нулата.

Във вторник

вятърът в западната половина от страната отново ще стане северозападен, там ще е без валежи, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността; в източната половина вятърът ще е северен, облачността - значителна, на отделни места - със слаби превалявания от сняг. Сутринта ще е по-студено, особено в затворените котловини в Западна България, където минималните температури ще са до към минус 15 градуса. През деня ще започне повишение на температурите.

Източник: БТА НИМХ 

Добавете Вашия коментар

TOP