Опаковките от пластмаса водят до надебеляване

21 Февруари 2023 | 17:21
0 коментара
Любопитно
Опаковките от пластмаса водят до надебеляване

Пластмасата е навсякъде около нас и въпреки усилията в последните години на редица производители да намалят количеството ѝ в опаковките и да ѝ намерят по-природосъобразни алтернативи, животът без нея на този етап ни изглежда буквално невъзможен, Daily Mail.

Разбира се, всеки може сам да предприеме различни стъпки, за да намали индивидуалната употреба на пластмаса, както и да подпомогне нейното рециклиране.

Ново изследване на учени от Norwegian University of Science and Technology и резултатите от него извеждат на преден план още вреди от използването на пластмасови опаковки.

Според тях шишетата на безалкохолните напитки и козметичните продукти, които ползваме всеки ден, могат да доведат до надебеляване.

Първоначално ни звучи несвързано, но си има логично обяснение и то е в 11 химикала, които влияят на метаболизма и водят до качване на килограми.

Изследователите разглеждат 34 различни пластмасови продукта, за да установят кои химикали съдържат. Те откриват повече от 55 000 различни химични компонента в продуктите и идентифицират 629 от веществата, 11 от които са известни като химикали, нарушаващи метаболизма.

Освен това се установява, че тези химикали лесно попадат в организма, където и нанасят своята вреда.

В лабораторни условия се доказва, че 1/3 до пластмасовите продукти допринасят за развитието на мастни клетки, които се натрупват и размножават много по-бързо под тяхното влияние.

Добавете Вашия коментар

TOP