„Омикрон” удря здраво на 15 януари

27 Декември 2021 | 10:52
0 коментара
Любопитно
Омикрон” удря здраво на 15 януари

„Омикрон” няма да ни развали празниците, вълната ще почнем да я усещаме към 15 януари, а вариантът ще стане доминантен към края на януари, каза математикът проф. Николай Витанов в ефира на Нова телевизия.

Първите, които ще изпитат ударите на тази пета вълна, ще бъдат личните лекари, като те ще бъдат главните герои в нея, защото очакванията са да има много случаи, но те да не са много тежки, каза още проф. Витанов.

След това вълната ще бъде усетена и от болниците, но интензивните отделения няма да бъдат толкова натоварени, по-натоварени ще бъдат т.нар. неинтензивни легла. Очакванията са здравната система да се справи с петата вълна, каза проф. Витанов. Смъртността ще бъде няколко пъти по ниска от доминиращия в момента вариант.

По думите на Витанов, най-натоварени ще бъдат личните лекари, а бизнесът ще усети вълната от повечето хора, които ще излизат в болнични.

Той посочи, че вероятността човек да се зарази с вируса при варианта Омикрон е 4 на 1000, при действащия в момента вариант - 1,5 на 1000.

Добавете Вашия коментар

TOP