Омикрон гази Балканите

28 Декември 2021 | 17:07
0 коментара
Общество
Омикрон гази Балканите

Новият вариант на вируса стигна Балканите. Броят на новите случаи на КОВИД-19 в Гърция чупи всички рекорди, а на варианта Омикрон вече се падат близо 70 процента от новозаразените в област Атика, където се намира гръцката столица Атина, съобщи пред държавната телевизия ЕРТ министърът на здравеопазването Танос Плеврис.

В понеделник в Гърция бяха регистрирани рекордните 9284 нови случая, но според Плеврис броят им днес се очаква да надхвърли 15 хиляди.
Той каза, че е отворена възможността за налагане на нови ограничителни мерки срещу разпространението на епидемията по-рано от очакваното. "Искаме да видим днешните и утрешните случаи", заяви министърът.
Гръцкото правителство затегна допълнително строгите мерки, които наложи още преди Коледа, като ограничи работното време на баровете и ресторантите и броя на хората, които е позволено да се събират на различни събития.За сряда е планирано ново заседание на експертната комисия по въпросите на коронавируса за обсъждане на ситуацията.

Новите случаи на КОВИД-19 в Турция скочиха с 30 процента в понеделник, което е най-големият денонощен ръст от началото на годината, показват данни на турското министерство на здравеопазването, цитирани от Ройтерс.
Новозаразените в Турция се колебаеха около и под 20 хиляди през декември спрямо около 30 хиляди през октомври. Починалите в понеделник спаднаха до 157 спрямо 173 ден по-рано.
"Вариантът Омикрон се разпространява по-бързо отколкото другите варианти", написа министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа в Туитър снощи и призова гражданите да си поставят бустерни дози от ваксините.
През уикенда Коджа съобщи, че над 10 процента от случаите на КОВИД-19 в Турция са предизвикани от варианта Омикрон. Първите случаи на Омикрон бяха регистрирани в страната на 11 декември.
Миналата седмица разработената в Турция ваксина Турковак получи разрешение за спешна употреба. Досега в страната са поставени повече от 129 млн. дози от китайската ваксина Синовак и от ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Извънредна среща ще проведе утре кипърският министър на здравеопазването Михалис Хаджипантелас с членовете на комисията по въпросите на пандемията, съобщи кипърското издание "Филелефтерос".
Решението за извънредната среща беше взето, след като вчера броят на новите случаи за едно денонощие достигна 1925. Процентът на положителните проби е 1,59.
Експертите прогнозираха дневните случаи да достигнат до 1500-2000 заради новия, по-заразен вариант Омикрон, но не очакваха това да стане толкова скоро.
Срещата ще се проведе в 16 ч. в сряда. Все още не е известно дали ще бъде взето решение за нови ограничения преди Нова година, като важен фактор за това ще бъде броят на новите случаи, който ще бъде обявен днес.
Според члена на епидемиологичната група д-р Петрос Караянис до голяма степен решенията ще бъдат определени от броя на хоспитализациите, които засега остават на стабилно равнище въпреки увеличения брой на случаите.
Той уточни, че възможността на нов локдаун не е в плановете на правителството.

В Румъния са установени още 13 случая на заразени с варианта Омикрон на коронавируса, мнозинството от които са в столицата Букурещ, съобщава в. "Адевърул", като се позовава на министерството на здравеопазването. Министерството посочва, че десет от новите случаи на Омикрон са установени в Букурещ, два - в окръг Илфов и един - в окръг Галац. Става дума за петима мъже, седем жени и едно дете на възраст между 14 и 89 години. Седем от лицата са неваксинирани. Двама от заразените са пътували във Великобритания и САЩ.
До момента на територията на Румъния са потвърдени 38 случая на варианта Омикрон.
В Румъния днес са регистрирани 566 нови случая на коронавирусна инфекция и 24 смъртни случая. В интензивни отделения се намират 433 пациенти.
От началото на пандемията са се заразили 1 803 311 души, а 58 575 са загубили битката с болестта.

Добавете Вашия коментар

TOP