Омбудсманът Мая Манолова: 1 милион българи тормозят жените си

09 Февруари 2016 | 21:00
0 коментара
Общество
Омбудсманът Мая Манолова: 1 милион българи тормозят жените си

Жените у нас, пострадали от домашно насилие, са близо един милион, по данни на неправителствени организации. 

"Или ако обърнем фокуса, 1 милион мъже посягат на съпругите, приятелките или на жените, с които живеят на семейни начала. В същото време, официалната статистика в много области на България, в което се убедих лично, посочва 0% жертви на домашно насилие". Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в Разград, където участва в учредителното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие, предаде БГНЕС.

Едва 18 са кризисните центрове за жени и деца жертви на насилие, които действат в страната.

Те обаче са крайно недостатъчни. Манолова подчерта още, че в двумилионна София действа един-единствен кризисен център - на фондация „Анимус", в който има само 8 легла. "Общият капацитет на легловата база в кризисните центрове у нас е едва 228, което е крайно недостатъчно", категорична бе Манолова.

„Наистина стряскащи данни. До тях се стигна и защото дълго време темата за насилието над жени беше табу.

Много засегнати жени и деца, а вече и мъже, не се оплакват от домашно насилие, защото се чувстват безпомощни. Не се оплакват от прояви на насилие, защото се страхуват или срамуват да потърсят правата си и да помолят за помощ", посочи омбудсманът.

Общественият защитник подчерта абсолютната необходимост от създаването на Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Манолова изтъкна и факта, че е важно да има Национален орган, който да координира усилията и действията на институциите по предотвратяване на домашното насилие както и за работа по превенцията му.

Източник: БГНЕС   

Добавете Вашия коментар

TOP