Окончателно: Втората пенсия ще е три вида

18 Февруари 2021 | 16:18
0 коментара
Бизнес

Пожизнената пенсия ще има три варианта - пожизнена пенсия без допълнителни условия, пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане и пожизнена пенсия, включваща разсрочено плащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст.

Това стана ясно, след като парламентът окончателното прие промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регламентирана фазата на изплащане на пенсии от универсалните фондове.

Периодът на гарантирано изплащане може да бъде от 2 до 10 г.

Право на пожизнена ще имат хората, които имат в индивидуалната си партида достатъчно средства за отпускане на пенсия в размер поне 15% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от НОИ - 45 лв. за тази година.

Когато човек няма достатъчно средства за пожизнена пенсия, може да получи разсрочено плащане, но ако има в партидата си повече от трикратния размер на минималната пенсия от НОИ - т.е. над 900 лв. за тази година.

Еднократно плащане при навършване на възраст за пенсиониране ще има, когато в партидата на осигуреното лице има под три пъти минималната пенсия (под 900 лв.).

Размерът на пожизнената пенсия ще се определя според натрупаните в индивидуалната партида средства, допълнени при необходимост до брутния размер на преведените вноски, таблиците на НСИ за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот, технически лихвен процент. Гарантираният ѝ размер ще е равен на брутния размер на направените осигуровки.

Когато размерът на средствата по индивидуалната партида към датата на определяне на плащането е по-малък от сумата на брутния размер на преведените от НАП и НОИ осигурителни вноски, се допълва до тази сума със средства от резерва на дружеството.

Така от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. смяната на фонда трябва да стане не по-късно от една година преди навършването на пенсионна възраст. От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. - не по-късно от две години. От 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от три години преди възрастта, От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. - не по-късно от четири години. След 1 януари 2038 г. - не по-късно от пет години преди навършване на пенсионна възраст.

Георги Гьоков от БСП обаче посочи, че тези срокове са в ущърб на осигурените лица. Информиран избор те могат да направят, едва когато отговарят на условията за пенсиониране, отбеляза той. 

Добавете Вашия коментар

TOP