Окончателно! Съдът прати жената на Васил Божков в ареста

28 Февруари 2020 | 08:02
0 коментара
Общество

Апелативният специализиран наказателен съд след тричасово заседание  реши, че жената до хазартния бизнесмен Васил Божков - Елена Динева, трябва да остане в ареста, съобщи БНТ.

 

Според съдебния състав има реална опасност Динева да извърши друго престъпление - да укрие и унищожи доказателства и да повлияе на свидетели и по този начин да попречи на разследването. Съдът взе предвид и показанията на свидетелите за нейната съпричастност в престъпната дейност на групата. 

 

Решението на съда е окончателно.

 

Динева е обвинена за участие в организирана престъпна група. На въпрос дали ѝ е ясно обвинението спрямо нея, жената отговори: "При обвиненията като моите - толкова общи, нали знаете какво очаквам от съда в момента...Всичко".

 

Динева можеше да излезе на свобода с гаранция от 1,5 млн. лева гаранция, но шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев реши, че в настоящия момент най-удачно е "задържане под стража". 

Пред седмица спецсъдът пусна на свобода Елена Динева срещу гаранция от 1 500 000 лева. Определението беше обжалвано и от двете страни, като прокуратурата настоява тя да остане за постоянно в ареста. Жената до Божков е съдружник с голяма част от другите участници в посочена от обвинението престъпната група.

На 29 и 30 януари при претърсване в дома ѝ са иззети телефони, компютър и дискове с документи и отчети на хазартните фирми.

Основният свидетел на прокуратурата по обвинението срещу Божков - Цветомир Найденов, е дал показания тази сутрин отново. От думите на прокурора стана ясно, че в разпита си дългогодишният съдружник на хазартния бизнесмен заявява, че Динева е знаела за убийствата и изнасилванията, по които се води второ разследване, предава dir.bg.

 

Днес свидетели срещу Божков разкриха, че Динева му повлияла при покупката на бившата Телефонна палата и е имала изключително влияние върху мъжа си. Показанията на свидетели бяха цитирани от прокурор Тихомир Стоев.

Самата Елена Динева също говори в своя зашита пред съда, като предупреди, че ще бъде изключително емоционална. "Моите интереси са изцяло в културата, имам приятели писатели, спортисти, не съм се занимавала никога с "Националната лотария".

Съпругата на Васил Божков посочи, че е завършила икономика, след това ВИАС, занимавала се е с реклама и маркетинг в началото на кариерата си, но никога не и с лотарийните игри. 

"Днес разбрах, че съм обществено опасна, защото съм се ползвала с авторитет и доверие, но това може само да ме ласкае".

 

Преди делото съпругата на Божков помоли да прочете някои от разпитите на свидетелите. Пред съдиите тя каза, че единият от тях е градинар, другата е хигиенистка в кухнята, имало и три рецепционистки от офиса на ул. "Московска", които даже не познавала.

Разпитаният за пореден път тази сутрин Цветомир Найденов, който е основен свидетел по делото, Динева не била виждала от повече от 3 години. По повод на неговия разпит тя каза, че много мръсно и гнусно я е квалифицирал като човек. Със съпруга й били женени от много дълго време и влиянието можело да е и уважение. В семейството те нямали практиката да коментират бизнес ангажиментите на Васил Божков през деня.

Динева се възмути от това, че в показанията си Цветомир Найденов едва ли не твърдял, че тя била организирала убийство. Това даже и няма да го коментирам, посочи Динева.

"Гнус ме е и да кажа твърдението, че едва ли не съм знаела за някакви изнасилвания", допълни тя. По повод на разпитите бизнесдамата каза, че това, което видяла, излизало извън всякакви граници. Това били доноси.

 

Паралелно с това от държавното обвинение съобщиха, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура са били на двудневно работно посещение в Обединените арабски емирства. На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. Разговаряно е и за екстрадицията на Васил Божков.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP