Окончателно: Ректори, студенти и синдикати излизат на протест

16 Май 2024 | 14:28
1 коментара
Общество
България
Окончателно: Ректори, студенти и синдикати излизат на протест
Ректори, студенти и синдикати взеха окончателно решение и излизат на протест пред Министерството на финансите на 20 май, предаде репортер на "Фокус".

Причината за тяхното недоволство са ниските възнаграждения в университетите и обещаното, но неизпълнено увеличение на заплатите чрез Закона за висшето образование за допълнителни 184 милиона лева. Пари, които не са заложени в бюджета.

Висшите училища и синдикатите настояват да бъде подписано споразумение с политическите партии, които да обещаят че парите ще бъдат осигурени, а образованието ще е приоритет. Гарант за това ще са подписите на министъра на финансите и премиера.

Припомняме, че вчера стана ясно, че правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. 

От своя страна държавният глава Румен Радев се срещна със Съвета на ректорите и заяви: "Напълно ви подкрепям във вашите изисквания, защото, ако ние искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана на демократични принципи, с високи технологии в нашата индустрия и във всяка сфера на икономиката, с ускорен икономически растеж,  с по-висок жизнен стандарт на нашето население, ключът е българската наука и образование".

По думите му партиите, които са променили Конституцията и са заложили нов чл. 23, че образованието, науката и културата са висша национална ценност, са забравили да променят бюджета или неволно са пропуснали.

Той попита къде е парламентът в момента, когато той може да заседава и по време на предизборната кампания. И призова законодателната, и изпълнителната власт да се заемат с решаването на проблема.

Добавени коментари

ВАЛЯ публикува:
17 Май 2024 | 15:00
ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ КАКВИ НЕКАДЪРНИ КАДРИ ИЗЛИЗАТ ОТ ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ!

Добавете Вашия коментар

TOP