Около 1,7 млн. чуждестранни туристи се очаква да посетят България през зимния сезон

23 Ноември 2023 | 17:36
0 коментара
Общество
България
Около 1,7 млн. чуждестранни туристи се очаква да посетят България през зимния сезон
Около 1,7 млн. чуждестранни туристи се очаква да посетят България през зимния сезон. Това каза доц. Румен Драганов - директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

„Говорим от средата на декември до средата на април и в това време тези, които идват са с цел културен туризъм в градска, историческа среда, балнео, СПА, уелнес и съответно ски туризъм. За ски туризъм идват около 280 000, т.е. голямата част е свързана с други видове туризъм“, обясни доц. Драганов.

По думите му, очакваният ръст на туристите спрямо 2019 г. е с около 5%.

„В макро рамката за 2024 г., ние очакваме около 12,5 млн. чуждестранни посетители, т.е. не отчитаме някакъв спад в следствие на военните конфликти“, уточни Румен Драганов.

По думите му, близо 60% от посещаващите България, са граждани на Европейския съюз. Драганов изтъкна, че страната ни е световна туристическа дестинация.

По отношение на предстоящите празници, той обясни, че гамата на предлагането е огромна.

„Могат да се намерят цени равни или по-ниски от миналата година, та даже и по-миналата година. Ако става въпрос обаче, човек да бъде на абсолютно същото място, със същото превозно средство, на него ще му излезе с около 7% по-скъпо“, каза директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Румен Драганов добави, че ако България бъде приета в Шенген и въведе еврото, това ще се отрази положително на туризма.\bnr

Добавете Вашия коментар

TOP