ОИК-Якоруда днес решава съдбата на съветничката Кр. Калайджиева, отсъствала 4 пъти от сесии

12 Април 2023 | 08:31
1 коментара
Политика
Благоевград
ОИК-Якоруда днес решава съдбата на съветничката Кр. Калайджиева, отсъствала 4 пъти от сесии

Да бъде прекратен предсрочно мандатът на съветничката Красимира Калайджиева поиска от Общинския съвет в Якоруда неин колега. Предложението бе направено в понеделник вечерта в последната точка „Разни“ на редовната сесия на местния парламент, след като стана ясно, че народната избраничка отново не е на заседанието на ОбС.

Това е петото поред отсъствие на Калайджиева, която дори не се обадила в ОбС, че дълго няма да я има. Според слуховете в Якоруда дамата е напуснала Дневния център за деца с увреждания, в който работеше, и с приятеля си заминала за Германия.

Искането на съветника Димитър Мехомийски е мотивирано с чл. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който съветнически мандат се прекратява „когато не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини – служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, или не участва в три поредни или в общо пет заседания на Общинския съвет през годината“.

Освен от сесиите, проведени на 23 декември 2022 г., 6 януари, 20 февруари, 17 март и на 10 април, Кр. Калайджиева е натрупала отсъствията и от заседанията на Комисията по образование, наука, култура, вероизповедания, преименувания, младежта, спорта и туризма, на която е зам. председател.

Предложението председателят на ОбС Вайдин Мисанков да внесе в Общинската избирателна комисия искане за предсрочно прекратяване мандата на Калайджиева бе посрещнато с открито недоволство от част от съпартийците й от ДПС, защото според другата част съветничката била открита привърженичка на партия „Възраждане“ и дори се обсъждало въобще изключването й от ДПС.

Мехомийски предупреди, че ако Мисанков не изпълни ангажимента си, още на следващата сутрин той ще внесе предложението в ОИК – Якоруда. Вчера го направи и за днес вече е насрочено заседание на комисията.

Кр. Калайджиева всъщност е от безпрецедентните случаи, в които съветник влиза в местния ОбС без нито един преференциален глас. Тя бе записана под №17 в листата на ДПС на местните избори в Якоруда и след като дори сама не гласува за себе си, остана извън законодателната власт. Шансът я споходи обаче година по-късно, когато неочаквано почина съветникът Али Карафеиз. По тази причина през октомври 2020 г. местната ОИК взе решение на негово място да влезе Калайджиева, а посоченият мотив за избора й бе: „Според извършеното изчисление за определяне на резултатите от гласуването за общински съветници в община Якоруда на „Информационно обслужване” АД и Решение №36/20.09.2019 г. на ОИК – Якоруда, следващият в листатата на кандидатите за общински съветници на ПП ДПС е Красимира Шибилова Калайджиева“.

Изчислението е вярно, водач на листата тогава бе Нуредин Кафелов, а след смъртта на Карафеиз кандидат-съветниците от листата останаха 15, колкото мандата получи ДПС. Това на практика означава, че ако Калайджиева днес бъде отстранена, ОбС в Якоруда ще завърши мандата в непълен състав, защото съветниците от листата на ДПС са изчерпани и няма от кого дамата да бъде заменена.

Това е втори случай в региона през последните години, когато се иска прекратяване на съветнически мандат заради отсъствия. Припомняме, че през 2018 г. за същото прегрешение бяха отстранени от ОбС – Разлог съветниците Атанас Крънчев и Димитър Захариев.

Изгонени съветници заради несериозно отношение към ангажиментите имаше през годините в Каварна, Смолян, Пазарджик, Русе и на доста други места. Повечето от тях обжалваха в съда отстраняването си, но малцина бяха възстановени на поста. Една от върналите се бе Мердие Ибрям от Кърджали, която спечели делото срещу ОИК с мотива, че не е била уведомявана за сесиите по надлежния ред, а чрез  SMS-и.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Лютви Х. публикува:
09 Юни 2023 | 13:10
Беди О. И Куцузо и Карафеиз са на процент в Билдинг Компани, която редовно печели обществени поръчки в Якоруда... Отклоняват се средства яко...и за 20 години закопаха село Якоруда...но есен ще ги уволня всички

Добавете Вашия коментар

TOP