Ограничиха използването на АстраЗенека у нас

19 Април 2021 | 16:48
0 коментара
Общество

Ваксината на “АстреЗенека” няма да се прилага при жени под 60-години с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след среща с Ваксинационния щаб.

Всички, получили първа доза от препарата, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от него. “Тези, които са се ваксинирали и не желаят втора доза, могат да получат втора доза от ваксината на “Пфайзер”, но не по-рано от 84 дни, тогава имунизацията се счита за завършена. Възможността с “Пфайзер” е решение, което правим с цел да постигнем по-високо ниво на напрегнатост на имунитета”, обясни министърът.

При заболели от коранавирус след първа доза ваксина втората доза се поставя не по-рано от шест месеца след лабораторно изследване.

Ваксинационен сертификат се полага само след завършен ваксинационен цикъл, т.е. след втората доза. Това означава, че хората с една доза няма да имат право да ползват облекчения, които се очаква да се въведат за ваксинирани.

“Записването за втора доза няма да става чрез електронната система, наясно сме кога и къде предстои тази имунизация”, обясни Ангелов. “От май ще можем всеки ден да правим по 50 000 дози”, увери той.

Добавете Вашия коментар

TOP