Оградиха езера в Пирин с електропастири

19 Юли 2020 | 17:15
0 коментара
Общество

Дирекция "Национален парк Пирин" постави временни електропастири около Башлийско езеро и около три от Спанаполските езера, пише "24 часа".

Временните съоръжения са поставени с цел ограничаване движението на пашуващите домашни животни около езерата, но не ограничават домашните и диви животни да пият вода.

Съоръженията не ограничават движението на туристите по туристическите пътеки, но Дирекцията съветва посетителите да бъдат внимателни при близък контакт с електропастирите. Електропастирите ще бъдат монтирани и около Първо Превалско езеро и Тевно езеро. 

Захранват се със слънчеви батерии и са поставени върху естествени материали, без да се нарушава терена и растителната покривка.

Съоръженията ще се премахнат след като се изследва влиянието на антропогенни дейности в непосредствена близост до езерата, които биха довели до промяна във водния режим, видовия състав, химичните показатели, както и до понижение нивото на водата, утъпкване на бреговете и вток на органично натоварени води.

Дейностите са изпълнени по проект за подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Защитена зона "Пирин", финансиран по ОП "Околна среда".

Добавете Вашия коментар

TOP