Огнище на птичи грип откриха в сливенското село Глушник

04 Ноември 2017 | 07:10
0 коментара
Общество

Огнище на птичи грип откриха в сливенското село Глушник. Заболяването е потвърдено с лабораторни анализи. Областният управител Чавдар Божурски издаде заповед, с която на 6 ноември ще се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, става ясно от страницата на областната управа.

Огнището на инфлуенца е в животновъден обект, тип „заден двор“, за отглеждане на кокошки, токачки и гълъби. Ще бъдат принудително унищожени всички птици в сливенското с.Глушник, почистени и многократно дезинфекцирани помещенията за птици, транспортните средства, на дворовете и улиците в и около птицевъдния обект.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове. В изпълнение на заповедта на 3 ноември започна изземването на птиците от стопанствата в с. Глушник.

По предварителни данни, в селото се отглеждат между 400 и 1000 птици. На място са изпратени 4 екипа на Областната дирекция по безопасност на храните.

Във връзка с констатираното огнище са определени предпазна зона от 3 км около животновъдния обект, в която влизат селата Глушник и Калояново, както и наблюдавана зона от 10 км, в която влизат селата Ттрапоклово, Драгоданово, Блатец, Жельо войвода, Камен, Тополчане, Сотиря, Горно Александрово и Седларево. В тези зони изрично се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

Припомняме, че миналия месец огнище на птичи грип бе регистрирано в хасковското село Узунджово. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP