ОГНЕН АД: Горяха къщи, гора, коли и параклис през почивните дни в благоевградско

08 Април 2024 | 11:07
0 коментара
Криминално
България
ОГНЕН АД: Горяха къщи, гора, коли и параклис през почивните дни в благоевградско
На 07.04.2024 г. около 21:42 часа е получен сигнал за пожар в МПС в района на с. Градево, общ. Симитли. Погасен от екип на РСПБЗН. Причината за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

На 05.04.2024 г. около 10:56 часа е получен сигнал за пожар в бек автомобил „Ситроен“ на АМ „Струма“ в района на гр. Благоевград. Погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Предполагаема причина: техническа неизправност.

На 05.04.2024 г. около 15:29 часа е получен сигнал за пожар в покрив на къща в гр. Благоевград. Погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Щети: покривна конструкция. Предполагаема причина: изхвърлена незагасена цигара върху непочистена суха листна маса.

На 05.04.2024 г. около 15:29 часа е получен сигнал за пожар в автовоз на АМ „Струма“ в района на гр. Сандански. Погасен от екип на РСПБЗН-Сандански. Предполагаема причина: техническа неизправност.

На 06.04.2024 г. около 12:21 часа е получен сигнал за пожар в къща в с. Бачево, общ. Разлог. Погасен от екип на РСПБЗН-Разлог. Щети: покривна конструкция около комина на къщата. Вероятна причина: необезопасен комин.

На 07.04.2024 г. около 12:34 часа е получен сигнал за пожар в гора в землището на с. Крушево. Погасен от екип на РСПБЗН-Гоце Делчев. Щети: иглолистна гора. Вероятна причина: небрежност при боравене с открит огън.

На 06.04.2024 г. около 13:35 часа е получен сигнал за горски пожар в землището на с. Гостун, общ. Банско. Погасен от 2 екипа на РСПБЗН-Банско, екип на ДГС „Места“, доброволци и местно население. Засегнати са около 20 дка сухи треви и горски фонд, както и покривна конструкция на намиращ се в района местен параклис. Вероятна причина: небрежност при боравене с открит огън.

Пожарникари, местна власт и хора от околните села полагат усилия да спасят от изпепеляване параклиса „Св. Георги“ в местността Селище край с. Гостун, община Банско.

В обедните часове днес е подаден сигнал за пожар до кмета на селото Илия Белев, който е алармирал пожарната служба в Банско. На място веднага е пристигнал екип на РСПБЗН, ръководен от началника на службата инж. Димитър Клечеров и Доброволното формирование „Банскалии“ към Община Банско.

В гасенето на пожара участват служители на ДГС-Места, на кметствата Гостун, Места и Осеново, жители на общината. На терен е кметът на община Банско Стойчо Баненски, както и кметските наместници Илия Белев и Георги Чипилев.
Огънят от горящия огромен бор до параклиса се е прехвърлил към покрива, засега пожарникарите са успели да го ограничат да не обхване сградата. Иконите в параклиса са спасени. Спасено е и другото вековно дърво до параклиса.

Опасността за самата сграда обаче все още съществува, тъй като горящото дърво не може да бъде угасено. То е високо около 30 м, обиколката на дънера му е 5,70 м, а дървесината е смолиста. Паднали пламтящи клони и части от ствола могат да предизвикат ново избухване на пламъци както върху покрива на сградата, така и наоколо. Низовият пожар, засегнал района на параклиса е потушен и локализиран, изгорели са храсти, шума и тревиста растителност.

Кметът Стойчо Баненски съобщава, че дежурни екипи и пожарни коли ще останат на терен, докато огънят, обхванал огромното дърво, не бъде угасен.

Горя покривът на вековен параклис край село Гостун общ. Банско
Горя покривът на вековен параклис край село Гостун общ. Банско

Добавете Вашия коментар

TOP