Официално: Влизаме в заведения и молове само със зелен сертификат

19 Октомври 2021 | 16:29
4 коментара
Общество
Официално: Влизаме в заведения и молове само със зелен сертификат

От 00 часа на 21 октомври влиза в сила нова заповед, касаеща мерките у нас.

Според новата заповед всички дейности, които се извършват на закрито ще се извършват само срещу "зелен сертификат" и контрол на входа.

Зелен сертификат е това, което е познато- завършен цикъл на ваксиниране, преболедуване, отрицателен ПСР, обяви министърът на здравеопазванвето Стойчо Кацаров.

Мерките са дискутирани с всички заинтересовани страни, браншовите организации, медици и Министерството на образованието и науката. Според Кацаров „зеленият сертификат“ е бил предпочитаният от всички.

Изискване за сертификат ще има за заведения, кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове, басейни и хотелите.

Дори и за организиране и провеждане на екскурзии ще се наложи всички да са със зелен сертификат.

Преустановява се присъственото обучение във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация трябва да се въведе в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население – половината ученици трябва да са онлайн.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър, която ще бъде разпространена по-късно през деня. Препоръката на здравния министър е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя в училище. 

Кацаров подчерта, че за учителите не се въвежда изискване за наличие на здравен сертификат. 

„По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при условията на „зелен сертификат”. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет, но ако те преценят че ще искат да продължат присъствено, това ще се случва при спазания на изискванията за „зелен сертификат”, съобщи още здравният министър.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

Добавени коментари

SS публикува:
20 Октомври 2021 | 03:15
А НОВАТА ЗАПОВЕД ОТ ДРУГИЯ ЧЕТВЪРТЪК ЩЕ Е:"НАВЪН ЩЕ МОГАТ ДА ИЗЛИЗАТ САМО ПЕДАЛИ.,,. ТАКА ЧЕ СВАЛЯЙТЕ ГАЩИТЕ ЩЕ МИНАТ ДА ВИ ПОЕБ.Т ПО ДОМОВЕТЕ.А МОЖЕ И ВЪВ ВАКСИНАЦИОННИТЕ ЦЕНТРОВЕ.
Все тая публикува:
19 Октомври 2021 | 20:03
Не ви ли е срам?! Потъпквате човешките права! Нещастници!!!!
SS публикува:
19 Октомври 2021 | 18:45
ЕБАТИ БОКЛУЦИТЕ!!!!!!!
Чочев публикува:
19 Октомври 2021 | 18:21
Официално оставка на главния санитар Кунчев! Мършата герберска! Сган нещастна, некадърна!

Добавете Вашия коментар

TOP