Официално! Вижте състава на кабинета на Пламен Николов! Шеф на МВР е Петър Илиев!

03 Август 2021 | 19:40
0 коментара
Общество

Гроздан Караджов е номиниран за шеф на Министерството на транспорта

Ето имената на бъдещите министри в проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН). Те бяха официално представени от номинирания за кандидат премиер Пламен Николов.

По-рано ръководството на групата на "Има такъв народ" и Николов представиха номинациите за министри на "Изправи се.БГ! Ние идваме!", ДБ и БСП.

Петър Илиев, почетен консул в офшорната зона Барбадос, и обвинен в плагиатство от доц. Наталия Киселова, чието име до петък следобед се споменаваше като възможен кандидат за министър-председател от "Има такъв народ", е предложен за министър и във втория проектокабинет на ИТН. За разлика от предишния път, сега Илиев е посочен начело не на правосъдното, а на вътрешното ведомство.

"Искам някой да застане с лицето си и да акаже, че Петър Илиев е плагиатствал. Спряга се името на Наталия Киселова, тя не отговаря. Искам някой да застане с лицето си, за да може да бъде осъден от Петър Илиев. Когато една книга бъде издадена, ощетени лица могат да заведат иск в рамките на 6 месеца. Тази книга е издадена преди 5 години. Става дума за колеги в един и същи факултет. Всеки, който твърди нещо подобно, да излезе с лицето си", обясни Тошко Йорданов пред журналисти.

Партията на Слави незнайно защо вместо от спорния юрист се е отказала от кандидатурата на професионалиста Николай Радулов за шеф на МВР.

Изненада в състава на проектокабинета, посочен от Слави Трифонов,безспорно се оказа Гроздан Караджов. Кога се е разделил с бившите си колеги от някогашния Реформаторски блок и кога е пристанал на ИТН, не е ясно. Докато бе шеф на транспортната комисия в НС, избухна скандалът с правосъдните неразбории между ГЕРБ и РБ, тогавашният правосъден министър Христо Иванов хвърли оставка от поста си, а Гроздан Караджов също премина в опозиция.

Отстраненият от софийския хотел Експо в края на града Ивайло Кожухаров е кандидатурата за туризма, опредерен от Татяна Дончева като "човек на Маджо".

Слабо популярният Георги Султанов, неуспял оперен певец, е идеята на ИТН за културата.

Нито един от новите кандидат-министри не е известен до момента с никакви публично изразени позиции, освен Ради Найденов и Гроздан Караджов, които нямат общо с ИТН.

Известните предложения за министри на ИТН са:

Георги Георгиев - Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Има образователна и научна степен "доктор" по "Организация и управление на производството/ строителство/". Образователна и квалификационна степен "магистър" по "Промишлено и гражданско строителство", строителен инженер. Образователна и квалификационна степен "бакалавър" по "Организация и управление", офицер.

Завършил е ВВИСУ "Любен Кравелов"през 2000г. Преподавал е там 5 години като систент и старши асистент. Успоредно с това е защитил през 2005 г. дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране основано на проектен подход на базата на неговия дисертационен труд за период от 3,5 години.

Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани със публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС. Ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Петър Илиев - Министерство на вътрешните работи, преди е бил предлаган за правосъдието

Юрист. Завършил е магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието "Адвокат на годината". Говори 4 езика. На 43 г. Почетен консул на България в офшорната зона Барбадос. 

Ради Найденов - Министерство на външните работи

Български дипломат, министър на външните работи на България в служебното правителство на Огнян Герджиков. Бил е заместник-министър на отбраната.

Бил е началник на кабинета на министър-председателя на България (по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски).

Бил е посланик в Австрия, Германия и Швейцария.
Владее немски, руски и английски език

Теодора Генчовска - Министерство на отбраната. За този пост бе номинирана и в първия състав на кабинета на ИТН.

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия та е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната й кариера стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

Пламен Данаилов - Министерство на финансите, депутат.

Завършил е УНСС със специалност финанси; счетоводство и контрол. Над 20 г. е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Александър Николов - Министерство на енергетиката

Служебен заместник-министър на енергетиката, роден е на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Владее английски език.

Доц. Силви Кирилов - Министерство на здравеопазването

Известен уролог, който има управленски опит и като директор на големи болници и шеф на Агенцията по трансплантациите. Още преди няколко дни неговото име се завъртя като министър на здравеопазването. Депутатът доц. Кирилов е водещо лице на партията в сектора, бе водач на листа.

Момчил Иванов - Министерство на правосъдието, депутат.

Момчил Иванов е адвокат от Търново и областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

 Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. Той има опит в политическия живот, бил е активист на СДС.

По-рано днес, преди срещите с другите партии в НС, Момчил Иванов избухна във Фейсбук с остър коментар срещу ДБ:

За пръв път някой казва НЕ на соросоидните платени политици-майкопродавци. Реакцията е умопомрачителна. Срещу ПП "Има такъв народ е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 г. постоянно точи държавните финанси под една или друга форма или схема! Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес!

Гроздан Караджов - Министерство на транспорта

Гроздан Караджов завършва Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.
Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“ – София, където последователно заема длъжностите „програмен координатор“, „главен секретар“ и „програмен директор“.
В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.
От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. В следващите години е инициатор и създател на редица успешни бизнес начинания.
Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие. Учредител на фондация „Светът на Мария“ и дългогодишен активен дарител.
Част от Гражданския съвет. Народен представител в 43-ото Народно събрание от Реформаторския блок.

Десислава Димитрова - Министерство на икономиката

Пламен Абровски - Министерство на земеделието

Депутат от ИТН, беше предложен за същия пост и в неуспешния кабинет "Василев".
Той беше втори секретар в Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

Радостин Василев - Министерство на младежта и спорта. За същата позиция е бил предложен и преди.

Адв. Радостин Василев има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Адвокат Радостин Василев има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво и е консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Към момента е управляващ партньор в адвокатско дружество „Радостин Василев“.


Силвия Бакърджиева - Министерство на околната среда и водите

Георги Султанов - Министерство на културата

Оперен артист с 23 г. в сферата на класическата музика.

Работи с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ, започнало през 2006г. като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония.
Редовен участник в музикалните фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън – Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни – Русе и др.. Гастролира в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай и мн. др..

Велислава Петрова - Министерство на образованието, в предишния кабинет бе предложена за министър на здравеопазването.

Имунолог и говори три езика, на 31 г. Учила е във Великобритания. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева.

Била е консултант в редица международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите, включително и към ООН.

Теодора Пенева - Министерство на труда и социалната политика

Експерт по енергийна бедност и социална политика. Има 17 години практически и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори. Работи в системата на БАН.

Ивайло Кожухаров - Министър на туризма. За такъв бе предложен и в първия кабинет на ИТН.

Идва от туристическия бизнес. Той е мениджър на българска хотелска верига и генерален мениджър на "Бест Уестърн плюс хотел Експо".

Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по „Икономика и организация в туризма“ и „Маркетинг“. Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение „Национален Борд по туризъм“. Съосновател на консултантската компания Hotel Experts BG.
Ивайло Кожухаров е живял и учил във Варна. Той завършва езикова гимназия с немски и английски език. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. 23-годишен става управител на четиризвезден хотел в същия комплекс. Той става изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд.
Работейки години наред за авторитетни компании в сферата на туризма, Ивайло Кожухаров натрупва опит, който започва да прилага и като консултант. Член е и на УС и съучредител на „Българска асоциация на Професионалистите в мениджмънта на хотели“.

Д-р Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси, беше номинирана и в предишния проектокабинет на ИТН.

Д-р Антония Валентинова е четвърто поколение интегрирани роми. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да учи в чужбина, но тя избира медицината.

Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата и завършва Медицинския университет в София с успех 5,25.
Първоначално се насочва към неврологията, нейни ментор е проф. Ивайло Търнев, началникът на клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска", впоследствие решава да специализира анестезиология и интензивно лечение.
Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и като специализант по анестезиология и интензивно лечение.
През 2020 г. получава наградата "Млад лекар на 2020 г." за работата си в отделението по реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.
Говори 4 езика и е на 27 г.

Имената на вицепремиерите ще бъдат съобщени по-късно, обяви кандидатът за премиер Пламен Николов.

Запознати разкриха, че ИБГНИ не са получили списък с имена, а само са им ги прочели. Не им е предложено и споразумение.

"Чухме имената на кандидатите за министри. Ще ги обсъдим в парламентарната група. Ще решим преди завършването на парламентарната процедура". Това каза лаконично Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ след срещата за представянето на проектокабинета на „Има такъв народ“ пред журналисти.

"Под 50% е вероятността да подкрепим кабинета", заяви Владислав Панев от ДБ след срещата с ИТН.

"Щe пpoизвeдeм нoвинa. Bчepa дo пoлyнoщ cъм peдил ĸaбинeт", разкри Hиĸoлoв пpeди cpeщaтa, ĸaтo пoдчepтa, чe миниcтpитe ca пoдбиpaни „пo мнoгo eĸcпepтeн нaчин“ oт цялaтa пapлaмeнтapнa гpyпa нa "Имa тaĸъв нapoд".

"Търсим форма на подкрепа на кабинета. НС на БСП ще реши", заяви след срещата с ИТН лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Имa шaнc дa cъcтaвя пpaвитeлcтвo. Caмo глeдaйтe", дoпълни ĸaндидaт-пpeмиepът нa ИTH.

 "Новите министри ги научихме на кино. За всеки снимки, казаха по две-три думи, изгледахме мултимедията и си тръгнахме. Не сме обсъждали имената. Ние влязохме в политиката, за да направим неща, които са трудно правени 30 години. Част от тях е, че трябва да преборим врага, защото ГЕРБ кадруват, ако говорим и за времето, в което Борисов беше кмет, повече от 15 години. Тоест, навсякъде е пълно с тези хора, които оказват яростна съпротива. Това е сложна, трудна война, което ние трябва да водим. Влизането в политиката беше само една от многото битки, които спечелихме. За нас е важно да има споразумение и да подпишем споразумение, каза по-късно адв. Хаджигенов.

"Коалиционни споразумения няма да подписваме, заяви категорично пред журналисти председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

„Мога да кажа, че усетихме подкрепа. Представихме състава на кабинета пред партиите и обяснихме пред всеки от тях, защо сме избрали тези хора. Тези срещи не бяха, за да водим диалог, а да им представим нашия избор”, каза още Йорданов.

Добавете Вашия коментар

TOP