Официално! Седем кандидати за кмет на Благоевград

01 Юни 2021 | 22:28
11 коментара
Общество

Броени дни до началото на предизборната кампания за частичните избори в община Благоевград.

Днес точно в 17:00 часа бе последният срок, в който кандидатите могат да се регистрират в ОИК за участие в битката за кметския пост. Кандидатите са 7 на брой или с 5 по-малко от изборите през 2019 година.

Първи – още на 20 май, е регистриран екскмета инж. Румен Томов, заради чийто казус благоевградчани ще проведат 4, а не три избора за година. Томов отново, както и през 2019 година, е независим кандидат, подкрепен от БСП.

Първата дама, която отново влиза кандидат-кметска кампания, е Людмила Костадинова. Тя ще се бори също, като независима. Костадинова е председател на Неправителствената организация Възродена България - Българско Народно Единение. Активен участник в протестите през 2020 година заедно с партньора си – Николай Иванов.

На 21 май в ОИК постъпи и регистрацията на най-върлия противник на Кабинета „Камбитов“ и наследника му Томов.

Андон Тодоров от председател на Общинския съвет в Благоевград, като лидер на местното формирование на Партията на Зелените, напусна всички постове, както и този на общински съветник, за да се кандидатира за кмет за втори път след местните избори през 2019 година. Тодоров е независим кандидат. Той обаче ще бъде подкрепен от ВМРО, ПП ГЕРБ, които няма да излъчат свой собствен кандидат.

Припомняме, че именно на изборите през 2019 година, Тодоров се нареди в челната тройка по брой гласове след избрания тогава Томов, който бе на балотаж с Атанас Камбитов – тогава член и кандидат на ПП ГЕРБ.

Андон Тодоров бе избран за председател на ОбС на 20.12.2019 след дълги и „мъчителни“ „ялови“ заседания на Съвета

Относно Атанас Камбитов, който е председател на местната структура на партията на Цветанов – Републиканци за България, за частичните избори партията е взела решение да не излъчва кандидат.

Преди седмица в ОИК е регистриран за кандидат и адв. Илко Стоянов, като представител на „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов атакува кметския пост в Благоевград чрез Илко Стоянов, който бе избран за депутат от 45-ото Народно събрание на отминалите избори. Стоянов има дълга биография в политическите среди, част от която е свързана като активен общински съветник в ОбС – Благоевград. Илко Стоянов има над десетгодишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, като напуска Общински съвет – Благоевград, по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград. През годините натрупва опит в кандидатстването и изпълнението на европейски проекти във всички сфери на обществения живот. Има натрупан опит в изготвянето и изпълнението на общински бюджети. Има над 25-годишен опит в различните сфери на правото, чрез работа в екип в адвокатското дружество, което управлява. Привърженик на тезата за децентрализация и много по-голяма независимост на местната власт от държавната, както и на тезата за постоянно участие на хората в управлението, чрез провеждане на допитвания до тях, е описанието му в сайта на ИТН.

Следващият кандидат е най-младият сред останалите. Това е Стефан Делиов.

Делиов е регистриран от коалиция „Ние, Гражданите”. Той е познат в града, като създател на групата „Кочинка рейсинг тийм“, която събира любителите на бързите коли и високите скорости, но и хората с добри сърца, които участват в различни благотворителни кампании в помощ на хора в нужда.

"Някои от Вас лично ме познават, знаят що за човек съм и какви са моите виждания и принципи, други вероятно са срещнали по нещичко за мен, покрай разнородните благотворителни кампании, които с години организирах и провеждах с помощта на мои приятели с големи сърца и с подкрепата на част от бизнеса и граждани на Благоевград. Нека обърнем внимание обаче на една конкретна кауза, която за моя радост имаше огромен успех и съумяхме да проведем няколко пъти кампанията – „БЪДИ ЧОВЕК“.

Делиов е познат и сред активните протестиращи, включително в събитията пред 2020 година. Досега не е участвал в политически проекти.

Коалиция Демократична България – Обединение издига за свои кандидат д-р Виктория Каракостова, която зае и председателкия пост на местното крило на партията, поемайки щафетата от досегашния лидер Калоян Хандижийски.

На 8 май Хаджийски обяви: Приятели, ето, че днес беше последният ми ден като председател на ДСБ Благоевград. Подадох оставка след близо 10 години като председател. Мисля, че е време да се даде шанс за промяна. Вярвам, че е за добро! С огромно удоволствие гласувах за д-р Виктория Каракостова, един убеден демократ и истински десен човек, която от днес е новият председател. Използвам случая да й пожелая много, много успехи, както на нея, така и на ДСБ, на Благоевград и на България! Разбира се, аз ще бъда тук като заместник-председател и ще продължа да давам всичко от себе си!

Още един адвокат ще е част от кметската надпревара. Това е Цвета Рангелова, излъчена от партия Възраждане на К. Костадинов. Регистрирани в ОИК са още партия „Обединена Социалдемокрация”, партия „Движение България на гражданите“, за участие в частични избори, но не са излъчили кандидати, следователно регистрацията им "отпада".

Така се очертава следната картина от кандидати:

Румен Томов – издигнат от Инициативен комитет, в който влизат: Виктор Асиски, Асен Давидков, Димитър Арабаджиев, Людмил Георгиев, Красимир Дуков, Красимир Стефанов и Траян Попкочев. 

Людмила Костадинова – издигната като независим кандидат-кмет от ИК, съставен от Николай Иванов, Ричард Софрониев и Миглена Ванева.

Андон Тодоров – издигнат от ИК, в който участват Димитър Ирибозов, Елина Смилкова, Антони Стоилов, Костадин Христов, Калин Грънчаров, Иван Стоянов и Бисер Михайлов.

Партия Възраждане - Цвета Рангелова

Има такъв народ – Илко Стоянов

Коалиция Демократична България – Обединение - д-р Виктория Каракостова

Коалиция „Ние, Гражданите“ - Стефан Делиов

Явно кметският пост е доста апетитен, тъй като по традиция броят на желаещите в Благоевград е голям.

Правим сравнение и с местните избори през 2019 година. Тогава кандидатите бяха 12. Част от тях продължават битката, други се отказаха.

Сред лицата, които няма да бъдат част от бюлетината, са: вече споменатият Атанас Камбитов, Росен Георгиев – бивш кметски наместник на Дъбрава, кандидат за депутат от квотата на НФСБ, Росен Христов, Иван Ризов – настоящ общински съветник, Калоян Ханджийски, Атанас Кирянов, адвокат Албина Анева – Томова, която на последната сесия на ОбС-Благоевград, обяви, че напуска партия МИР, чийто председател бе през годините, Валери Смиленов, който на изминалите парламентарни избори бе част от партията на Манолова, и Илия Илиев – бивш боксьор, треньор по бокс.

Колко ще гласуват?

Населението на община Благоевград е съставено от 114 688 ( през 2019 са били 116 725) души в 26 населени места. 

В областния град Благоевград броят на секциите е най-голям – 115, а право на глас имат 66 998 или с 697 души повече от 2019 година. Общото население на града е 82 435 души.източник:Инфомрежа

Добавени коментари

Деси публикува:
03 Юни 2021 | 12:44
ГЕРБ БАНСКО ГО УНИЩОЖИХА ГОШО ИКОНОМОВ КЪЩАТА, ИВАН ПОПОВ КОСТЮМО И ИВАН ХАМБАРДЖИЙСКИ БРИНДО С ПОЛИЦЕЙСКИ ЧАДЪР ЗА ИЗНУДВАНЕ И РЕКЕТ НА ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ
минка публикува:
02 Юни 2021 | 18:29
Томов нема да стигне на балотаж да знаете той е пътник на балотаж отива дончо и илко
Разочарован публикува:
02 Юни 2021 | 11:29
Дончо,Дончо,що бе човек се превърна в жертвено агне? Шансът ти е никакъв! Ще заложим на младите,тия дето не са подкрепени от продажници и от провалили се партии.Независими били и зад имената им изписани по една дозина партии и стари муцуни.Видяхме ги колко могат.Това момче,Стефан Делиов,ще стигне до балотаж!Давам гласа си за него!
ДЕЛИОЛОВ Е КМЕТА публикува:
02 Юни 2021 | 10:51
НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ МНОГО КАТО МИЛЕВ И ДОНЧО И ДВАМАТА СА КАТО ПЕТЛЕТА И СЕ ЕЖАТ КАТО ПЕТЛИ НА КРАВЕШКО ЛАЙНО КМЕТА ЩЕ БЪДЕ СТЕФАН ДЕЛИЛОВ ТОВА МОМЧЕ ЩЕ НАПРАВИ ИЗНЕНАДАТА ОТИВА НА БАЛОТАЖ С ИЛКО СТОЯНОВ
gerb e protiv doncho публикува:
02 Юни 2021 | 09:52
Doncho ta ti ne popilq grb v grada ti do vchera ni pluvash ti ni razbi na minalite izbori deleshe para s kambitov i sa si tragnal da obesnqvash kolko si dobyr i kak mileesh za grada. doncho ti nanese jestok udar kym gerb i nie nqma da go zabravim zatova sega zapomni edin pat zavinagi ti she bydesh po zle ot kambitov; Nie ot grb she te nakajem taka kakto ti ne machkashe dve godini taka kakto obijdashe vsichki po tvoite saitove i kazvashe che ot teb ne zavisi tam bila nekakva sukalinska taka kakto psuvashe i obijdashe obshtinskite syvetnici taka sega shte ti go varnem typkano i pak kazvam gerb blagoevgrad ne iska doncho sas falshivite profili v feisbuk, gerb e protiv doncho
гербер публикува:
02 Юни 2021 | 08:57
обикновенния член на герб не одобрява решението на вече изпадналите лидери на герб в благоевград а именно дана савеклиева косьо хаджигаев андрей новаков и първата дама на града елена ташкова тези четиримата не знаят какво правят и сега когато андон тодоров не стане кмет и четиримата да се махат от партията защото те го наложиха а не попитаха електората на герб те разбиха партията а сега хаджигав ще ми обеснява че требе да спасява партията и требе да е водач не бе хаджигаев иди 2 3 5 10 22 та тогава да те вида бе а не само да говориш в офиса и по грда аз се разбрах с борисов са ке го вида он прави ного грешки са ке оправа структурите какво ще направиш бе хаджигаев вие четиримата опорачихте всичко в този град и както вика киро илиев да падне дончо и да ни се раскарат тия и да започнем отначало
Герб публикува:
02 Юни 2021 | 08:56
Дончо разчита на купени гласове. Ако полиция и прокуратурата си свършат работата няма никакъв шанс за балотаж. Хаджигаев го набута на Бойко и ще падат глави след провала. Герб ще имат много повече шанс на редовните избори ако тези двамата се провалят и си заминат
спукана гума публикува:
01 Юни 2021 | 23:30
Андон Тодоров без ГЕРБ ще имаше повече привърженици никой не иска да чуе за него този човек така се е преебал немам думи единствената подкрепа му е от Хаджиболтов.
МАДЖО ВЗИМА БАЛИ публикува:
01 Юни 2021 | 23:06
АКО СТЕФАН ДЕЛИЛОВ ИМА ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ДОНЧО ЗНАЧИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ИСТИНА ЗА ХАДЖИГАЕВ ТОЙ ЩЕ ГО ПРЕДАДЕ
balotaj публикува:
01 Юни 2021 | 22:57
glasovete balotaj Tomov-6000 glasa Ilko Stoqnov-8000 glasa Doncho- 4000 glasa Deliov 5000 glasa Kostadinova 1500 glasa karakostova 2000 glasa Cveta Rangelova 600 glasa
Майкъл публикува:
01 Юни 2021 | 22:47
КАК ТАКА РОСЕН ГЕОРГИЕВ СЕ Е ОТКАЗАЛ!

Добавете Вашия коментар

TOP