Официално писмо от Община Якоруда оневини съветника Муса Сирачки, проучван от КПКОНПИ дали е купил общински имот да разшири двора си

02 Февруари 2023 | 20:12
0 коментара
Общество
Официално писмо от Община Якоруда оневини съветника Муса Сирачки, проучван от КПКОНПИ дали е купил общински имот да разшири двора си

Муса Сирачки стана поредният общински съветник в ОбС – Якоруда, проучен от КПКОНПИ и излязъл от проверката с констатацията на антикорупционния орган: „Не открива конфликт на интереси“.

Сигналът срещу Сирачки, който е заместник-председател на Постоянната комисия по финанси в ОбС – Якоруда, бе за лично облагодетелстване чрез придобиване на общински имот – частна общинска собственост. Според автора му имотът се намира в съседство на дома на Сирачки, който го купил и го присъединил към двора си.

„Като служител на общинската фирма „Строител – 2002“ ЕООД се облагодетелства, като присвоява свалената метална ограда от общинския стадион и огражда придобития общински имот. В периода 2015-2021 г. от Али Хърльов (бивш управител на „Строител – 2002“ ЕООД) и Муса Сирачки постъпват предложения до ОбС за продажба за скрап и резервни части на дълготрайни материални активи на дружеството – камиони, трактори и др. транспортни средства. В резултат на това близки до кмета на община Якоруда /б.р. покойния от ноември 2022 г. Нуредин Кафелов/ лица са придобили работещи машини от автопарка на общинското дружество на цената на старо желязо. Сред тях е и Муса Сирачки“, се казва в сигнала.

Традиционно КПКОНПИ прави проверка на сигнала от публичните регистри и по официална информация, изискана от Община Якоруда.  От нея става ясно, че действително Хърльов е бил управител на „Строител-2002“ до 13.01.2017 г., а съветникът Сирачки е назначен във фирмата за домакин от предшественика му през декември 2008 г. и на този пост той работи и в момента. Община Якоруда обаче с официални писма, чиято достоверност КПКОНПИ не подлага на никакво съмнение, декларира, че за периода от месец април 2019 г. до 31.05.2022 г. между Община Якоруда и Муса Сирачки не са сключвани договори за придобиване право на собственост върху имоти  общинска собственост, не е постъпвало и предложение от Муса Сирачки за продажба за скрап и резервни части на дълготрайни материални активи на общинската фирма. Такова предложение било внесено от сегашния управител на дружеството  Ахмед Кавалов, който предложил за бракуване бетоновоз, валяк и компресор. Предложението било гласувано от съветниците, включително и от Сирачки, но той нямал роднинска връзка с Кавалов,  продължавал да работи като домакин в общинската фирма, дори заплатата му не била повишена, така че гласуването не му донесло никаква облага, преценил е антикорупционният орган.

По отношение на придобития общински имот в съседство на неговия дом натежава уверението на общината, че от 2019 г. до 31.05.2022 г. няма сключени договори със Сирачки за придобиване право на собственост върху общински имоти.

Въпросът сприсвоената метална ограда от общинския стадион, с която Сирачки оградил общинския имот, не е проучван.

Припомняме, че миналата година сигнали в КПКОНПИ постъпиха приблизително срещу половината от общинските съветници в Якоруда и членове на административното ръководство начело с тогавашния кмет Нуредин Кафелов. До момента комисията не е открила конфликт на интереси при никого от тях, а сигналите срещу Кафелов най-вероятно ще бъдат прекратени поради смъртта му.

ВАНЯ СИМЕОНОВА  в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP