Официално: Петков внесе оставката на правителството

27 Юни 2022 | 10:39
0 коментара
Политика
Официално: Петков внесе оставката на правителството

Премиерът Кирил Петков депозира в Народното събрание оставката на оглавяваното от него правителство, след като през миналата седмица бе гласуван вот на недоверие, съобщи БГНЕС.

Кабинетът „Петков“ падна
Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията.

От деловодството на парламента обявиха, че оставката е била донесена по куриер. По-рано сутринта Петков влезе в сградата на Министерски съвет без да даде коментар пред чакащите го репортери.

Подаването на оставка дава начало на няколко процедурни стъпки. Президентът Румен Радев ще започне още днес консултации с парламентарните групи преди да връчи мандат за съставяне на ново правителство. След това парламентът има право да гласува три опита за формиране на кабинет. Първите поканени групи са на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС.

Държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат на "Продължаваме промяната" като най-голяма парламентарна група. Намерението е Петков отново да бъде номиниран като министър-председател и да му се даде възможност да обяви нов кабинет. Ако той не бъде одобрен от парламента, то Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, откъдето обявиха, че веднага ще го върнат.

ГЕРБ ще върне мандата за правителство
Ако “Продължаваме промяната” не успее да направи правителство и мандатът отиде във втората по големина сила - ГЕРБ, тя ще го върне. Това стана ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ
СЕГА/23.06

След това президентът ще избере на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия мандат.

Ако и третият опит за съставяне на правителство се окаже неуспешен, Радев ще трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи нови избори.

Добавете Вашия коментар

TOP