Официално откриване на събора "Ирин Пирин" край Разлог

18 Юни 2016 | 18:25
0 коментара
Общество
Официално откриване на събора Ирин Пирин край Разлог

На разложките поляни, между планините Рила и Пирин започна първото издание на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада (17-19 юни 2016 г.).

В самото начало прочутите разложки кукери-чауши и зурни изгониха злите сили според народната традиция. Тържествен водосвет за официалното откриване отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който след това освети и пилона със знамето, което се превърна в символ на събитието. Кметът на община Разлог – Красимир Герчев, символичен домакин на събитието и Симеон Караколев, главен организатор и управител на фондация „Наследство в Бъдещето”, направиха официални изказвания и поздравиха първите посетители на събора.

     В своето изказване Симеон Караколев, отбеляза, че събитията на фондация „Наследство в бъдещето“ са символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. „Здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родовата памет, в предаването на тези ценности в бъдещето на нацията. Убеден съм, че всички ние, тук заедно, почитаме и съхраняваме българските традиции и ще съумеем да ги завещаем и предадем на идните поколения. Това е нашето наследство в бъдещето!”, допълни той.

     Официалното откриване започна със спектакъл на ансамбъл „Пирин” и  мъжка фолклорна група „Годлево”. В първата Пиринска вечер на сцената излязоха Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд”. 

     През втория ден на събора, 18 юни /събота/ започна и Националният фолклорен фестивал „Разлога”, който ще продължи и в неделя. На две сцени ще звучи мелодичният двуглас на пиринската песен и ще се изявяват хиляди самодейци – народни певци, самобитни изпълнители, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. Във втората пиринска вечер от 21 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“ ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова. 

      Част от програмата на втория ден са състезанието по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България, кулинарни демонстрациии, игри и забавления за децата. И в събота, и в неделя от 11:00 до 16:00 часа пътуващото читалище „Бащино огнище” организира интерактивни игри „Познавам ли моята България”. Освен уроците по родолюбие в читалищито – автобус може да се види как са изглеждали българските войни през вековете.

     За малките посетители на събора ще има пленер по рисуване, дървени пъзели и други забавления в Детската творителница. Децата едва ли ще пропуснат и лунапарка.

     Посетителите на събора могат да разгледат музейната експозиция „Бита на Югозапада”, както и да видят изложбата на Исторически музей-Разлг „От руното до шарната черга" съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици-запески. Майстори-занаятчии  показват какво правят сръчните ръце на българите.  В алеята на занаятите могат да се видят над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др. За малки и големи ще са интересни и атрактивните мечки и други диви животни, изработени от дърво с моторна резачка от Васил Говедарски. Той ще демонстрира своето изкуство и по време на събора, така че ще можете да видите и как се изработват тези впечатляващи фигури.

     Финалът на Събора на 19 юни от 14,30 часа ще е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.    

Официално откриване на събора Ирин Пирин край Разлог
Официално откриване на събора Ирин Пирин край Разлог
Официално откриване на събора Ирин Пирин край Разлог

Добавете Вашия коментар

TOP