Одобриха и четвъртата ваксина срещу Covid-19

11 Март 2021 | 17:50
0 коментара
Общество

Одобрена за използване в Евросъюза е четвърта ваксина срещу Covid-19. Това стана ясно преди минути

Eвропейската агенция по лекарствата препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксина COVID-19 Janssen, за да се предотврати COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

След задълбочена оценка, Комитетът по лекарствата за хуманни лекарства на Агенцията стигна до консенсус, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите за ефикасност, безопасност и качество. Ваксината срещу COVID-19 Janssen е четвъртата ваксина, препоръчана в ЕС за предотвратяване на COVID-19.

- Реклама -

„С това последно положително становище властите в Европейския съюз ще имат друга възможност да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани“, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Евроагенцията, добавяйки, „това е първата ваксина, при която се поставя една доза”.

Резултати от клинично изпитване с участието на хора в Съединените щати, Южна Африка и страните от Латинска Америка установиха, че ваксината COVID-19 Janssen е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години. В това проучване са участвали над 44 000 души. Половината получили единична доза от ваксината, а половината получи плацебо (фиктивна инжекция).

Проучването установи 67% намаляване на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 след 2 седмици при хора, които са получили ваксина COVID-19 Janssen (116 случая от 19 630 души) в сравнение с хората, получаващи плацебо (348 от 19 691 души). Това означава, че ваксината е имала 67% ефективност.

Нежеланите реакции при ваксината на Janssen в проучването обикновено са леки или умерени и се изчистват в рамките на няколко дни след ваксинацията, съобщават от Агенцията. Най-честите са болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, мускулна болка и гадене.

Безопасността и ефективността на ваксината ще продължат да бъдат наблюдавани, докато се използва в целия ЕС, чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС и допълнителни проучвания от компанията и европейските власти.

Добавете Вашия коментар

TOP