ОДБХ спря незаконно състезание с коне, организирано от кмета на с. Конарско А. Ахмед-Пачката

04 Ноември 2022 | 20:52
3 коментара
Общество
ОДБХ спря незаконно състезание с коне, организирано от кмета на с. Конарско А. Ахмед-Пачката

Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград спря незаконно състезание с коне от тежковозни породи в якорудското с. Бела Места, организирано от кмета на с. Конарско Ахмед Ахмед-Пачката.
Турнирът по надтегляне е бил планиран за 23 октомври в 5 категории, в зависимост от теглото на конете – до 500, 600, 700, 800 и до 900 кг. Според регламента, изготвен от Пачката, трябваше да бъдат допуснати само животни в отлично здраве и водачи с подготвена конна амуниция. Конете трябваше да теглят трупи по пясъчна писта с дължина 30 метра при контролно време 3:00 минути.
Междувременно обаче преди самата дата в Българска агенция по безопасност на храните е изпратен сигнал, явно от редовен участник в такива турнири, добре запознат с регламентите им и изискванията към организаторите.


Вестник „Струма“ успя да получи самия сигнал, който в съкратен вариант гласи:
„Организаторът – кметът на с. Конарско Ахмед Ибрахим Ахмед, отглежда коне в нерегламентирани животновъдни обекти и ги ползва често за такива демонстрации със залагания и наградни фондове. Състезанията се извършват без необходимите уведомления на общинска администрация Якоруда и МВР, каквото е изискването на закона. Животните пристигат от цялата страна. Обикновено те се транспортират нелегално в бусове и други транспортни средства, непригодени за тази дейност. Голяма част от животните са с неясен произход, без паспорти и документи за произход и без ветеринарномедицински контрол. Често в тези състезания животните са малтретирани и се стига до чупене на крака. Честа практика е животни, които пострадат, да се продават в нерегламентирани кланици в съседните общини.
Подобни мероприятия се заснемат от кмета на село Конарско Ахмед Ахмед и се пускат в неговата Фейсбук страница. Този човек си позволява да прави често такива събития в разрез със закона. Преди няколко месеца отново на такова мероприятие бяха паркирани десетки автомобили на главния път и това създаде хаос и безредици в транспортния поток от и за Банско и Велинград. Чак при случило се ПТП дойде патрул на МВР и разкара тълпата“.
Веднага след като сигналът е препратен от БАБХ към областната дирекция на агенцията в Благоевград, от тук изпращат проверка в Якоруда и още същия ден – 21 октомври, предстоящото състезание е отменено. Съобщението се появява на сайта на списание EZDApress, който се ползва като справочник от любителите на подобен род залагания, и е публикувано с гриф „Важно!“.
„Обявеното състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи за 23 октомври в село Конарско (община Якоруда) се отменя по независими от организатора причини. Турнирът се отлага за друга дата, за което домакинът ще информира своевременно участници, зрители и медии“, гласи то.
От ОДБХ в Благоевград потвърдиха за „Струма“, че те са причината състезанието да бъде отменено.
„Ние не бяхме уведомени, че се подготвя такова мероприятие, а организаторът е длъжен да го направи 2 седмици преди самия турнир“, обясни д-р Григоров. „Тук дори не става въпрос за разрешение, а само за уведомление. После ние трябва да проверим конете, които пристигат, дали са чипирани, дали са здрави, всякакви ветеринарномедицински документи. Организаторът е много добре запознат с това изискване, но явно е решил, че Якоруда е доста далеч и няма да разберем. Предложихме му да набави необходимите документи, но той сам се отказа. Затова отменихме състезанието. Следващата неделя подобна кушия имаше в Разлог, но там имаше редовно уведомление, конете бяха добре и всичко мина както трябва“.
Д-р Григоров призна, че от репортер на „Струма“ чува, че отложеното от с. Бела Места състезание вече е насрочено за 6 ноември в с. Дъбница, община Гърмен.
„Така ли? Ами пак нямаме уведомление, тоест организаторът пак ще си има неприятности“, реагира той. Според наши източници състезанията, организирани от Пачката, вече са на вниманието и на Националната агенция по приходите. На тези надтегляния обикновено се събират по около 2000 души участници и публика, и всеки плаща по 10 лв. вход, срещу които би трябвало да се издават билети или бонове.
Това е пореден за тази година удар срещу кмета на Конарско Ахмед Ахмед. Преди няколко месеца инспектори от РДНСК – Благоевград издадоха предписание за премахване на незаконния му дърводелски цех и наскоро се наложи да напомнят на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов, че след като до момента Пачката не го е премахнал сам, то общината е длъжна да го направи.
Ахмед Ахмед е на 45 г. и има разностранни бизнес интереси, сред които дърводобив, препродаване на коне, покупко-продажба на недвижими имоти и т.н. От многото му странични ангажименти не е ясно кога му остава време да заработва кметската си заплата, която получава от 2007 г.
ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

12345 публикува:
05 Ноември 2022 | 23:01
Що народ има за еб**е
Тръца публикува:
05 Ноември 2022 | 06:22
Всеки знае че пачката краде дървен материал.Съсипва горите.нека институциите да се намесят
Курес публикува:
05 Ноември 2022 | 04:28
Дееба жена му и бабеченино прос.по цяла нощ краде трупи и бичи в незаконния цех в бела места, полицията и горските къде са? Нали Кондев яде безплатни кюфтета.синивете му карат камионите без книжки

Добавете Вашия коментар

TOP