ОД на МВР-Благоевград отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

15 Ноември 2015 | 12:03
0 коментара
Общество
ОД на МВР-Благоевград отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

ОД на МВР-Благоевград отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Това каза за „Фокус“ – Пирин Главен инспектор Димо Чобанов, началник сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР-Благоевград.

По думите му, традиционно всяка трета неделя от месец ноември бива обявена, като „Ден без пешеходци, жертви на пътя“. Това се случва в рамките на втория етап от ежегодната акция „Зима“, който е от 9 до 22 ноември и е под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“.

Според статистиката на ОД на МВР – Благоевград през миналият зимен сезон от 1 октомври 2014 до 31 март 2015 година в областта са възникнали 142 тежки катастрофи с 14 убити и 183 души ранени. Общо произшествията включително и само с материални щети, без пострадали за същия период са 616.

„Тази година акция „Зима“ традиционно стартира в началото на месеца, като се провежда в три части. Първата бе от 1 до 8 ноември, като бе насочена към водачите на автомобили, велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Втората част е от 9 до 15 ноември и е насочена към пешеходците и отношението на водачите спрямо тях, а третата стартира на 16 ноември и ще продължи до 30 ноември под надслов „Безопасно шофиране през зимата““, каза още Чобанов.

Той допълни, че както шофьорите, така и пешеходците през зимният сезон трябва да се съобразяват с метрологичната обстановка, за да бъдат избегнати инциденти.

Добавете Вашия коментар

TOP