Очаквано! Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС единдушно

24 Февруари 2024 | 19:34
1 коментара
Политика
България
Очаквано! Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС единдушно

Единодушно, с гласуване анблок Националната конференция на ДПС избра за председатели  Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

 

NK 2

 

Конференцията избра нов Централен съвет и прие решение и програмна декларация, които очертаха основните приоритети и национални политики на партията, насочени към успешно участие в избори, подобряването на живота на хората, чрез централна и местни политики, както и решаване на задълбочаващия се проблем с демографската криза.

 

NK 3

 

В работата на XI Национална конференция, която премина под наслов “Новото начало - заедно с хората” участваха 910 делегати.

 

NK 5

 

Присъстваха над 350 гости от парламентарно представени партии, извънпарламентарни партии, синдикати, европейски и световни либерални представители, дипломати, представители на вероизповеданията.

 

NK 4

 

Изборът на новите лидери и промените в устава на ДПС станаха в закритата част на конференцията.

 

Първият, който поздрави новите лидери бе подалият оставка Мустафа Карадайъ.

 

Преди гласуването избора на Пеевски и Чакъров препоръча почетният председател на Движението д-р Ахмед Доган в посланието си до делегатите на форума. Така "ще се демонстрира единството на партията на лидерско ниво", е мотивът на Доган.

 

Ето какво каза Доган по тази тема, с което реши по категоричен начин лидерския въпрос в ДПС.


"Уважаеми съмишленици, съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения. Когато това не е възможно поради наложителна оперативност за едно или друго действие или позиция, двамата председатели решават на тяхна отговорност какво да предприемат.


Съпредседателството се налага като политическа форма на лидерство в различни европейски страни, включително и в България. Тази формула включва както еднопартийни, така и коалиционни формати.

 

В конкретния случай, идеята за двама председатели на ДПС има три основни причини:

 

- първо -  борбата за спазване и защита на нашите права и свободи, благодарение на което ние сме това, което сме в България и в европейското политическо пространство, е неизменен стратегически приоритет на ДПС;

 

- второ -  последните години ДПС разширява електоралния си периметър, което предполага и обновяване на нейния политически образ, с адекватно електорално представителство;

 

- трето -  ДПС  има нужда да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт.

 

Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна!

 

         Поради тези важни съображения, предлагам на вниманието на XI-та Национална конференция на ДПС, гласуването на двамата кандидати за председатели да бъде в пакет, тоест едновременно. Така новата парадигма на лидерството в ДПС  ще демонстрира и единството на партията.

 

Движението остана без председател в края на октомври, когато оставка от поста подаде Мустафа Карадайъ. Ролята му тогава пое почетният председател на ДПС Ахмед Доган. А формулата Движението да се оглави от двама съпредседатели бе зададена именно от него в началото на годината. Още тогава Доган предложи начело на партията да застанат Пеевски и Чакъров.

Според почетния председател Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации.

 

"Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС", каза Доган на 03.01.2024 г.

 

Конференцията избра и нов Централен съвет, в който влизат 280 души.
На първото му заседание ще бъде избрано Централно оперативно бюро.

Форумът бе закрит в 17.00 часа.

Добавени коментари

Капитан П.В публикува:
24 Февруари 2024 | 22:25
И.Костов..най голямото проклятие за България са тия..

Добавете Вашия коментар

TOP