Очаква се президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

03 Май 2023 | 09:26
0 коментара
Политика
България
Очаква се президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

Очаква се президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той ще бъде даден в ръцете на номинирания за министър-председател от първата политическа сила - ГЕРБ-СДС.

Междувременно продължават преговорите между "Продължаваме промяната - Демократична България" и партията на Бойко Борисов. Във вторник се очаква вторите на изборите да представят имената на състав на кабинет по призива на ГЕРБ.

От ГЕРБ вече обявиха, че ако не успеят да постигнат консенсус, то те ще предложат правителство със свой министър-председател. А след като вземат мандата, ще продължат преговорите с останалите политически партии в 49-ото НС.

ДЕНКОВ ОТРЯЗА ГЕРБ: Няма да преговаряме за състава на проектокабинета

Коалицията „Продължаваме Промяната-Демократична България” няма да води преговори по персоналния състав на проектокабинета с ГЕРБ-СДС. Това заяви в студиото на „Здравей, България” избраният за кандидат-премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

„Направихме го не заради ГЕРБ. Не приемаме ултиматуми, не приемаме условия. Опитваме се да свършим това, което би било най-полезно, за да се разплете този пъзел – как да направим работещо правителство. И с откриването на парламента го направихме – нестандартен ход, но проработи. Има законодателна програма, има председател. Същото се опитахме да направим и тук. Задължение на Борисов е да реши какво ще прави с първия мандат. Ние сваляме картите на масата, казахме какво предлагаме, да решават какво ще правят”. По думите му съставът на проектокабинет, който ПП-ДБ предлагат, не е консултиран с ГЕРБ. „Те го получиха като списък, след като беше излязъл по медиите. Ясно искам да кажа, че преговори по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ. Гледаме да станат по-добре програмите, които трябва да се изпълняват. Преговаряме по това какво трябва да се свърши и за какво би имало подкрепа”, допълни бившият министър на образованието.

Николай Денков категорично заяви, че преговори с партията на Бойко Борисов за министри и зам.-министри не се водят. „Първият мандат се държи от ГЕРБ, вече всички въпроси трябва да са към тях. Имат три избора: да подкрепят този кабинет с втория мандат; да си направят техен кабинет на малцинството и да си търсят подкрепа от други партии. Третият вариант е да направят кабинет с БСП и ДПС – хартиената коалиция”, каза още депутатът.

Денков аргументира избора на състав на кабинета. „От колегите съм натоварен с изключително трудна задача. Представям си се като треньор, който трябва да избере екип и с този екип да спечели мача. Представете си, че имате 2 екипа с 2 треньора и ги пуснете на терена. Как ще работи тази конструкция? Един МС трябва да е екип. Ако няма разбирателство в този екип, ще се върнем на ситуацията преди една година. Трябва да има ясен екипен принцип при съставяне на кабинет. Там е и мястото на Асен Василев. Той е специалистът по финанси, имам му доверие, че може да оправи кашата с финансите, която забърка министерството”, заяви кандидат-премиерът с евентуален мандат на ПП-ДБ.

Добавете Вашия коментар

TOP