Обвиняемият за вчерашното убийство в Гоце Делчев има влезли в сила шест присъди, жертвата е с 15

03 Август 2023 | 18:24
0 коментара
Криминално
Благоевград
Обвиняемият за вчерашното убийство в Гоце Делчев има влезли в сила шест присъди, жертвата е с 15

Обвиняемият за вчерашното убийство в Гоце Делчев има шест присъди, жертвата е с 15, стана ясно на брифинг на и.д. окръжен прокурор Евгения Стоянова, наблюдаващият прокурор Ирина Аспарухова и директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград ст. комисар Георги Кандев. 

Извършителят с инициали Н. С. е с богато криминално минало, на лицето са извършени осем полицейски регистрации в различни управления на територията на цялата страна – Приморско, Несебър, Трявна, трето, четвърто и осмо районно управление на СДВР, каза ст. комисар Георги Кандев. Той е криминално проявен по линия на кражби, наркотици, грабежи, регистриран е и като извършител на лека телесна повреда, каза още директорът на ОД на МВР – Благоевград. Той посочи, че обвиняемият има влезли в сила шест присъди, пет от които ефективни. Изтърпявал е и наказание „лишаване от свобода“ за три месеца в затвора в Бургас през 2007 г., наложена от Районен съд – Царево за кражба. 

Жертвата на тежкото престъпление също е криминално проявен, стана ясно на брифинга. Привлечен е като обвиняем за шофиране след употреба на наркотици, за неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа. Жертвата има влезли в сила 15 присъди, 14 от които издадени от Районен съд – Благоевград и една от Окръжен съд – Благоевград. Единадесет са ефективните присъди, лицето е изтърпявало и наказание „лишаване от свобода“ в затвора в Бобов дол през 2019 г., бе посочено на брифинга. 

Второто обвиняемо лице – жена на 21 години с инициали В. А. е задържана веднъж в районното управление в Гоце Делчев през 2020 г. Тя е известна на колегите от полицията в Гоце Делчев като лице, което употребява наркотични вещества, но до вчера нямаше криминални регистрации, каза още ст. комисар Георги Кандев. 

Благодарение на бързата и ефективна работа на органите на МВР, извършена под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград, много бързо се стигна до извършителите и до привличането им в качеството им на обвиняеми, каза и. д. окръжен прокурор Евгения Стоянова. 

До разкриване на извършителите на престъплението се е стигнало, след като е установено че последната комуникация на жертвата през мобилно приложение е с обвиняемата 21-годишна жена, с която са се разбрали да се видят на инкриминираното място, каза пред журналисти наблюдаващият прокурор Ирина Аспарухова. По данни на съдебния лекар, с нанесения на жертвата удар с нож в областта на шията, е прерязана сънната артерия. 

Незабавно след това двамата обвиняеми са се отдалечили тичешком от местопроизшествието, което е установено от видеозапаси на камери в района, посочи прокурор Аспарухова. Двамата са се прибрали в обитаваното от обвиняемата жилище в Гоце Делчев, укрили са ножът, с който е извършено престъплението, след което незабавно са взели първия автобус от Гоце Делчев за София в 04:00 часа сутринта на 2 август, няколко часа след извършване на престъплението. 

Създадена е организация с Главна дирекция „Национална полиция“, сектор „Убийства“ и със СДВР, с чиято помощ автобусът е спрян преди крайната дестинация, задържани са двамата обвиняеми, след което са конвоирани до Благоевград, каза още ст. комисар Георги Кандев. 

По отношение на двамата е повдигнато обвинение за убийство, като мъжът е с обвинение за убийство, извършено при условия на опасен рецидив. Двамата са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор, като днес ще е внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, което ще се гледа на открито съдебно заседание днес от 16:30 часа в Окръжен съд - Благоевград. /Източник -БТА/

Добавете Вашия коментар

TOP