Обвиниха дупничанин, гаврил се с непълнолетно момче с умствена изостаналост

17 Октомври 2023 | 11:22
0 коментара
Криминално
Благоевград
Обвиниха дупничанин, гаврил се с непълнолетно момче с умствена изостаналост
45-годишният мъж заставил детето да прави лицеви опори и да удря по боксова круша и качил клипчета в социална мрежа

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняем за принуда със заплашване на непълнолетно дете със специални образователни потребности и за хулиганство определи Районен съд – Дупница.

Съдът уважи искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница е привлякла като обвиняем 45-годишният дупничанин И. Г като обвиняем за това, че за периода от края на месец август до 12.10.2023 г. в гр. Дупница, при една и съща фактическа обстановка и при еднородност на вината, под формата на продължаващо престъпление, е принудил непълнолетно лице /на 16 години / да претърпи нещо, противно на волята му, като е накарал непълнолетния да прави лицеви опори в ж.к. „Бистрица“, на тротоарна площадка пред фитнес зала, и да удря по боксова круша, като затова е употребил заплашване.

На И.Г. е повдигнато и обвинение и за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като е направил и видеоклипове, и ги е разпространил в интернет, в социалната мрежа „Тик – ток“, вследствие на което, след гледане на тези клипове, съученици на пострадалия са го принудили да извършва същите физически движения и деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост или цинизъм, като е извършено спрямо непълнолетно лице със специални образователни потребности.

Защитата пледира, че не са налице предвидените предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, като счита, че не са събрани доказателства, които да кореспондират с повдигнатите обвинения.

Съдът счита, че по отношение на обвиняемия може да бъде направено обосновано предположение, че е извършил деянията, за които му е повдигнато обвинение. Налице е реална опасност същият да окаже въздействия на свидетелите, което от своя страна би довело и до затруднение да бъде разкрита обективната истина по делото, тъй като се касае за непълнолетно лице с умерена умствена изостаналост, най-адекватната мярка за неотклонение следва да е „Задържане под стража“, пише в мотивите на съдия Мая Гиздова.

Определението може да се обжалва пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3-дневен срок.

/инфомрежа, сн: архив

Добавете Вашия коментар

TOP