От действията на бившият министър на енергетиката Румен Овчаров държавата е била ощетена с 8 940 231 лв.

Това гласи внесеното днес прецизно обвинение срещу Овчаров от специализираното звено „Антикорупция” на прокуратурата.

Овчаров е обвинен в умишлена безстопанственост по отношение на държавното предприятие „Мини Бобов дол” ЕАД.

Същото дело срещу бившия министър започна още през февруари. Овчаров ръководеше енергетиката през управлението на Тройната коалиция между 2005 и 2009 година.

Срещу него има обвинения и по казуса АЕЦ „Белене”.

В Бобов дол той не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на „Мини Бобов Дол” ЕАД. Последният пък не е предприел действия по събиране на вземания от договора за  наем с „Ораново” ЕООД.

Така на държавната компания не са платени суми по договора за ползване на мините до Ораново.

Овчаров е обвиняем и заради сключването на самия договор на 31.05.2006. Според прокуратурата като е дал позволение на „Мини Бобов Дол” да се споразумеят с „Ораново” ЕООД министърът е иззел правомощията на Министерския съвет.

„По силата на този договор е дадено право на „Ораново“ ЕООД да организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите. Настъпили са значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава, изразяващи се в осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението”, пишат от прокуратурата.

Нелегитимно одобрената от министъра концесия била за срок от 35 години.

На 26.02.2007 Овчаров сключил допълнително споразумение към договора, с което практически лишил „Мини Бобов Дол” ЕАД от предмет на дейност.

Медиите свързват „Ораново” ЕООД и наследилата я „Въгледобив Бобов Дол” с бизнесмена Христо Ковачки. Обвиненията срещу Овчаров за незаконната концесия започнаха през управленията на ГЕРБ.

Според тях, до 2012г. „Ораново” ЕООД дори не е заплащало концесионна такса за експлоатираните рудници.

 

През 2015 „Въгледобив Бобов Дол” декларира загуби от 4,6 милиона лева, а миналата и тази година работниците в рудниците организираха многократни стачки заради неполучавани от тях заплати.   

До този момент Овчаров отказва да коментира обвиненията срещу него.