Обучение за гасене на пожари

30 Юни 2023 | 08:14
0 коментара
Общество
Благоевград
Обучение за гасене на пожари

В изпълнение на изискванията на наредба 8 от 2012 г. за условията и реда за защита на горските територии от пожари и в изпълнение заповед на директора на ЮЗДП, за периода от 15 май до 29 юни се извърши обучение и инструктаж на ръководителите и членовете на специализираните групи за гасене на пожари в горски територии във всичките 38 териториални поделения и групата на ЦУ на ЮЗДП. 

Обучението се проведе по предварително утвърдена програма, съдържащи теми, отнасящи се до пожарната опасност и пожарните мерки в горите, видовете горски пожари и начините и действията за гасенето им като специално внимание се обърна на мерките за безопасност и здраве по време на работа.

При обучението се акцентира най-вече на превенцията по опазване на горите от пожари. В последно време се налага тенденция на изместване на фокуса от реакцията при потушаване към превенцията, осведомеността и готовността на населението, управлението на горските пожари и информирано вземане на решение за горскостопанско действие, както и взаимоотношенията между всички заинтересовани страни. 

Особен акцент беше поставен върху мерките за безопасност, тъй-като гасенето на пожари в горите е високо рискова дейност, с цел недопускане на инциденти и опазване живота и здравето на участниците.

Добавете Вашия коментар

TOP